Delftse SchaakSite

DSC1 verliest van Kennemer Combinatie 1

Het eerste team heeft vandaag helaas zijn eerste nederlaag geleden tegen het sterke Kennemer Combinatie 1. Dit team lijkt nu de gedoodverfde kampioen in klasse 2C, want ze zijn nu 3 matchpunten los van de concurrentie. DSC1 doet het ondanks de nederlaag nog steeds goed met een gedeelde tweede plaats

Het Delftse vlaggenschip had deze keer gekozen voor een tactische opstelling. Dit in ieder geval om in te spelen op de roterende opstelling van de Haarlemmers. Bij KC1 is het onderlinge verschil namelijk behoorlijk klein, dus zij variëren veel, maar wij wilden natuurlijk niet geplugd worden. Dit gebeurde dan ook niet, maar het werd wel een ruime nederlaag. Maar dit was zeker niet zonder slag of stoot en er waren wel degelijk kansen voor DSC1 op meer punten.

Aangezien mijn tegenstander aan bord 2 al snel enkele keren de denktank opzocht om zich de variant te herinneren kon ik veel rondlopen om dit te bekijken. Aan bord 1 speelde Lisa met wit een scherpe siciliaan, al leek ze de variant niet zo goed te kennen. Dit bleek te kloppen, want Lisa vertelde later dat ze haar repertoire iets wilde veranderen. Ikzelf had dus duidelijk tijdsvoordeel aan bord twee, uiteindelijk méér dan een uur.
Aan de andere kant werd ik geflankeerd door een andere dame, Talitha. Zij kreeg een bekende remisevariant op het bord en twijfelde of ze dit wilde. Ze kon de zetherhaling claimen, maar ging in de denktank. Na lang nadenken - in het oogpunt van een aantal teamgenoten té lang - besloot ze echter de remise uit de weg te gaan.
Op zich kan ik me dat wel indenken, je komt niet helemaal naar Haarlem om (met wit) een theoretische remise op het bord te knallen, maar ze speelde wel tegen een sterke tegenstander en ook geen ideale voorbereiding op deze ronde.

Marten speelde aan bord vier weer zijn eigen originele schaak. 'De Wortel' werd weer toegepast, dit keer in iets wat op een Grand Prix Attack leek. Hoewel dit niet echt een logische opzet leek, kwam Marten toch oke te staan.
Daarnaast nam Joram plaats; en die leek optisch in ieder geval prettig uit de opening te komen. Opmerkelijk genoeg speelden onze toppers Marten en Joram dus aan bord 4 en 5 tegen de twee sterkste van KC :)
Aan bord 6 hadden we voor deze gelegenheid Pauline opgesteld. Hier kwam snel een dameloos middenspel op het bord, hetgeen een klein plusje voor wit zou moeten betekenen, maar de witte opzet leek mij niet erg veel beloven. Bij Martine op bord 7 leek mij dat hetzelfde gold als voor Joram, een prettige stelling, maar nog geen tastbaar voordeel.

JP aan bord 8 probeerde een originele opening, maar was daar al snel niet meer tevreden over. Het leek volgens hem na enige tijd op een Stonewall met drie tempi minder...

Nu was dan het moment aangebroken dat ook ik moest gaan nadenken. Inmiddels had ik echter wel een uur tijdsvoorsprong, hetgeen op zijn maximum betekende dat ik drie keer zoveeel tijd had als mijn tegenstander! Inmiddels had ik een pion geofferd (bekend), werden er dames geruild en bleef er een stelling over met geisoleerde dubbelpion voor wit. Dit stond bij mij bekend als eenvoudig remise - ook door Dgebuadze ooit aangegeven in een korte post-mortem - maar ik had het blijkbaar nooit goed genoeg bekeken en ik kwam in de problemen.

Naast mij werden de stellingen van Lisa en Talitha echter rooskleuriger. Beiden speelden natuurlijk risicovol in de theorie van hun tegenstander en ik hield rekening met nullen, maar dit leek erg mee te vallen. De aanval van Lisa leek wat traag, maar ze hield haar koningsstelling opmerkelijk goed verdedigd met haar stukken op de damevleugel (!), waardoor wij dachten dat er misschien op f6 o.i.d. wat te halen viel d.m.v. het openen van de zwarte koningsstelling. Bij Talitha ging het anders, maar zeker niet slechter. Zwart had een pion geofferd en had grote ontwikkelingsvoorsprong, maar kwam er niet doorheen. Talitha loste deze problemen op en leek zwart terug te gaan dringen.

Inmiddels had Wortel zijn dubbelpion opgelost en stond hij beter. Joram had zijn voordeeltje omgezet in een nadeeltje begreep ik en nam maar remise. Hij scheen wat gemist te hebben, maar dat zal hij hier ongetwijfeld even toelichten. Pauline en Martine hadden allebei voordeel, maar of er een winstweg was...? JP stond tenslotte slecht, al had hij nog een kleine kans door middel van een koningsaanval. Hij investeerde veel tijd, maar kon blijkbaar niets vinden. Op de lange termijn verloor hij - o.a. door slechte structuur. Met name op bord 1 en 3 leken dus de kritieke stellingen voor de teamuitslag. Bij meevallertjes hier zou een stunt er misschien in ziiten.

Pauline wist de gelijkmaker aan te tekenen. In het dameloze middenspel was wit de weg enigzins kwijt geraakt. Ik begreep van Pauline dat zij een pion buit dreigde te maken, en dat wit in een poging dit te voorkomen in een matnet terechtkwam en mooi midden op het bord mat ging. (Hint; dit vraagt om een diagram!). Lisa verloor helaas daarna. Ze had de aanval niet op f6 ingezet, maar ik geloof op g6. Dit bleek niet sterk genoeg, en de druk op de witte koning bleek toch sterker. Uiteindelijk wist zwart met een mooi dameoffer mat of promotie af te dwingen. Dit werd dan weer goed gemaakt door Martine, waardoor het 2½-2½ werd. Ik begreep dat zwart een paar mindere zetten deed en echt onder druk kwam en later was ik er net op tijd bij om het slotakkoord te zien. Met beiden een dame en twee lopers was de zwarte koning aangeschoten wild en mocht Martine het genoegen smaken om met de zet Dh3 (!) zwart mat te zetten. Zeer sportief van Pieter Roggeveen om dit op het bord te laten verschijnen vond ik. Ter illustratie hier een diagram - al weet ik niet meer hoe het exact stond. Er moet nog ergens een zwartveldige loper gestaan hebben, en enkele pionnen op de damevleugel, maar het gaat om het matbeeld:

Diagram
 
Dit volgde op de belangrijke zet b1+ h5 en nu: f5+ g5 f7+ h4 h3# (eventueel: g6 xg7+ h4 h3#)

Ikzelf had inmiddels mijn pion definitief niet terug en ging er nog een verliezen. Ik veerde nog even op toen Martine gelijkmaakte en ik na een kwaloffer nog een irritant dreiginkje had. Met inmiddels beiden enkele minuten was dat vervelend, maar niet meer dan dat. Wit kon gebruik maken van een van de vele zwakheden die ik mij had aangedaan en won. Maar ook nu waren er nog kansen. Talitha had de tijdnoodfase overleeft en zelfs (later?) ergens een pion teruggewonnen en stond er dus weer een voor. Waarschijnlijk te moeilijk om te winnen, maar ze moest het natuurlijk proberen. Iets soortgelijks gold voor Marten. Hij had op zich wel kansen, maar waarschijnlijk te weinig voor de winst, zeker ook omdat hij géén pion voor stond. Hij sloeg een remiseaanbod van Bertholée uiteraard af. Uiteindelijk werden beide eindspelen geforceerd en verloren, maar wellicht valt er de volgende keer iets mee.

Geen schande om van zo'n team te verliezen zou ik zeggen. Niet te lang wakker van liggen is dus het devies en volgende ronde tegen het zeker ook niet misselijke Spijkenisse proberen een goed resultaat te behalen.

Gedetailleerde uitslagen
 Kennemer Combinatie 12231-DSC121385½-2½
1Yorick ten Hagen2204-Lisa Hortensius20141 - 0
2Lennart Dek2219-Martin Glimmerveen21011 - 0
3Richard Duijn2248-Talitha Munnik20481 - 0
4Rob Bertholée2305-Marten Wortel23051 - 0
5David Klein2272-Joram op den Kelder2324½-½
6Daan in 't Veld2209-Pauline van Nies21300 - 1
7Pieter Roggeveen2201-Martine Middelveld20900 - 1
8Miguoel Admiraal2189-Jan-Pieter Vos20911 - 0


De stand: http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak.../stand/klasse2c

er zijn 12 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-4400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap