Delftse SchaakSite

DSC3 boekt eerste overwinning van het seizoen tegen Dordrecht

Het derde team heeft een hele spannende en nipte overwinning behaald tegen Dordrecht van 3½-4½

Lucien van de Lisdonk had zich verrekend en moest snel opgeven, Ricardo Slaa had zeer dubieuze compensatie voor een pion. Onze topscorer Seth van der Vegt had z’n dag niet en stond gewoon een pion achter en Henrik Tamerus had met wit een pion moeten geven om kwaliteitsverlies te voorkomen. Die pion die hij achter stond was ook een nog een hele vervelende: op d3. De rest stond allemaal ongeveer gelijk.

De eerste meevaller was Ricardo. Zijn tegenstander gaf een pion terug om zijn damevleugel te activeren. Dat gebeurde dan ook maar enige nauwkeurige zetten van onze eerste-bordspeler zorgden er voor dat er niets meer te vrezen viel: remise en de stand werd 1½-½.

Het werd toen een hele tijd stil zonder dat de vooruit­zichten beter werden. Pieter Goossens speelde remise na een hele tijd wat beter gestaan te hebben, maar opeens toch in een wat mindere stelling terecht gekomen was. Misschien dat er op het einde nog wat geprobeerd had kunnen worden: ongelijke lopers een in elkaar geschoven pionnenstelling en allebei nog een toren. Oom Fritz liet achteraf zien dat het toch vrij simpel remise te houden is.

Seth raakte steeds meer hout kwijt en gaf op. Willem-Jan van den Broek had de hele partij meer ruimte en wist dat na een pionoffer netjes te verzilveren. “Gaf je niet gewoon een pion weg?”, vroeg ik na de partij nog achteloos. Het is dat hij gewonnen had en in een milde stemming was, want anders... De stand was dus om een uur of vijf 3-2 voor Dordrecht.

Er waren nog drie partijen gaande: Het mirakel van Dordrecht kreeg gestalte toen Henrik zijn klote­stelling (een ander woord weet ik er niet voor) via tactische geintjes en wat fouten van de tegenstander (winnen alleen op eigen kwaliteiten gaat helaas niet, een beetje hulp heeft de mens nu eenmaal nodig) zelfs te winnen. Bij deze partij kwam een fijne karaktertrek van Henrik boven: volhouden. De stand kwam zo op 3-3.

Pieter Buzing speelde naar mijn idee eigenlijk de beste partij van de dag. Hij wist op bord 2 tegen Timmermans, in een naar mijn idee dubieuze variant in het Frans met een aantal nauwkeurige zetten als zwart toch tot een gelijk stelling te komen. Krijgen is krijgen, maar houden is de kunst. Dat was aan Pieter wel besteed. Ik dacht op een gegeven moment nog haast dat hij ging winnen, maar een aantal nauwkeurige zetten van zijn tegenstander in een pionnen stelling met allebei twee vrijpionnen(!) werd toch remise: 3½-3½.

Mark Timmermans - Pieter Buzing
Dordrecht, 2009

Diagram
 slotstelling

Kees Voorberg had na een uiterst saaie opening (niet de schuld van onze man) een stelling op het bord gekregen met een pion meer. Het was naar mijn idee allemaal niet zo duidelijk. Wat later kreeg kwam er een stelling op het bord waarvan iedereen weet dat die eigenlijk nooit remise zal worden. Wit had drie pionnen op de koningsvleugel met loper, paard en toren. Kees had twee pionnen op de damevleugel met ook loper paard en toren. Alle stukken stonden alleen de eigen pionnen­opmars te ondersteunen en deden niets aan verdedigen, dus dat beloofd spektakel. Toen zijn tegenstander verzuimde om torens te ruilen wist Kees dankzij een ijzersterk paard op d6 die alle vitale velden bestreek zijn b pion in een moordend tempo naar b1 te sturen. Wit keek er mistroostig naar en Kees liep genietend rond. Ik had even het idee dat Kees het jammer vond toen zijn tegenstander opgaf, hij had er wat langer van willen genieten.

We hebben vandaag mazzel gehad maar daar hadden we onderhand ook weleens recht op. Mooie bijkomstigheid: we hebben nu vier wedstrijden gespeeld en nog geen invaller nodig gehad.

Persoonlijke uitslagen
 Dordrecht2057-DSC319903½-4½
1Rene Krul2143-Ricardo Slaa2087½-½
2Mark Timmermans2205-Pieter Buzing2040½-½
3Berend Eikelboom2128-Lucien van de Lisdonk19681 - 0
4Ron Hofman2159-Seth van der Vegt19671 - 0
5Melvin Holwijn2013-Henrik Tamerus19720 - 1
6Wijnand den Dekker1991-Pieter Goossens1980½-½
7Cor Oliemans1918-Willem-Jan van den Broek19530 - 1
8Koos Abee1895-Kees Voorberg19550 - 1


De stand: http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak.../stand/klasse3g

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap