Delftse SchaakSite

Tweede trainingsavond met toreneindspelen en sterke paarden

De tweede trainingsavond van het seizoen werd weer goed bezocht. Vooral Bianca Muhren, die de middelste groep traint, had een grote groep aanhoorders. Maar ook de andere trainers hadden een mooie groep aandachtige luisteraars.

Een en al oor
Een en al oor

Jan Willem de Jong behandelde in zijn training, naast een aantal tactische opgaven, een tweetal thema's. Voor de pauze ging hij uitgebreid in op de principes die in het toreneindspel van belang zijn. De deelnemers mochten tegen hem ook een toreneindspel met pion meer proberen te winnen, of een toreneindspel met een pion minder proberen te verdedigen. Na de pauze konden de deelnemers aan de hand van een partij van Botwinnik proberen goede voortzettingen te vinden, door thema's met elkaar te vervlechten, zetvolgordes te verwisselen, en te combineren.
Trainingsimultaan
Trainingsimultaan

Bianca Muhren behandelde in de middelste groep twee hoofdonderwerpen. Ze begon met ‘sterke en zwakke velden’; velden die veelal gedekt zijn door een eigen pion, door een pion van de tegenstander aangevallen kunnen worden, en die voor je eigen stukken te bereiken zijn. Of wat betreft zwakke velden: de sterke velden van je tegenstander. In het tweede deel van de training behandelde ze het onderwerp ‘goed paard tegen slechte loper’.
Bianca legt uit
Bianca legt uit

Gerard Bilars verzorgde in de derde groep wederom de training. Hij behandelde weer een aantal onderwerpen. Zo kwam deze keer de slavische opening aan bod; een opening waarin zwart een zeer solide stelling opzet. Een ander onderwerp dat behandeld werd was de kracht van het paard; wat zijn de sterke eigenschappen van het paard en hoe worden deze het best benut.
De kracht van het paard
De kracht van het paard


Foto’s copyright Herman Zonderland

er zijn 8 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap