Delftse SchaakSite

DSC1 zeer gelukkig voorbij Rotterdam 2

In de derde ronde van de KNSB-competitie kroop het eerste achttal van DSC door het oog van de naald. Met minimaal verschil werd Rotterdam teruggewezen: 4½-3½

Martine kreeg een stelling met tegenovergestelde rochades. Hierbij liep wit eigenlijk vrij soepel door de zwarte verdediging. Martine kon al vrij snel de stad in :) (0-1)
De volgende uitslag liet lang op zich wachten, door dat de tegenstander van Talitha erg lang doorspeelde. Talitha was al binnen een zet of 15 al twee pionnen voorgekomen, en dit breidde ze uit naar 4 pionnen, maar ook dit moest zij bewijzen. Ze maakte het nog even spannend door te promoveren naar omgekeerde toren. Bovengetekende gaf de arbiter gauw een dame, maar een tegenstander die kwaad wil kan claimen dat dit gewoon een toren is.(1-1)

De andere uitslagen lieten tot na de tijdcontrole wachten geloof ik. Ik had zelf echter het gevoel op de winst te moeten spelen - en Joram had deze opdracht zelfs echt gekregen. Reden hiervoor was een aantal mindere stellingen, met name dat Jan-Pieter hopeloos leek te staan. Een pion achter en zijn stelling leek verruineerd. Het bleek echter niet gemakkelijk om de 'final blow' to te dienen. Met enkele goede zetten wist JP echter de aanval te neutraliseren en leek materiaal te gaan winnen. Dit bleek een meevaller: (2-1). Deze voorsprong werd uitgebreid met een tweede meevaller. Invaller en clubkampioen Jan-Peter van Zandwijk leek aanvakelijk wat minder te staan, maar hij wist zichzelf terug te vechten. Ik begreep dat de witspeler het te mooi wilde doen en het deksel op de neus kreeg. (3-1). Niet veel later voegde Pauline nog een halfje hier aan toe. Volgens mij stond Pauline lange tijd erg prettig. Aanvankelijk had zij een IQP positie met activiteit rondom die isolani. Na een ruil op c3 stond d4 echter weer gedekt en leek wit prettige druk te hebben. Blijkbaar echter niet genoeg. (3½-1½).

De koek was nu echter een beetje op. Joram was al niet goed uit de opening gekomen, maar had dit overleefd doordat zwart een onnodig stukoffer deed. Na deze tweede kans kreeg hij de opdracht om op de winst te spelen, maar dit resulteerde uiteindelijk in een onverantwoorde poging met stukverlies als gevolg. Ook Lisa stond slecht. Vanuit de opening leek ze alleen te kunnen toezien hoe wit de druk langzaam opbouwde. De tijdcontrole werd nog net gehaald, maar er resteerde een eindspel met een kwaliteit minder geloof ik. Helemaal zeker weet ik dit alles ook niet, aangezien ikzelf teveel tijd nodig had gehad om alle problemen de baas te blijven. Dankzij enkele gemiste krachtzetten door wit bleef ik overeind, maar van mijn geplande winstpoging kwam weinig terecht. In tijdnood won ik aanvankelijk een pion, gaf deze terug, gevolgd door een paar grafzetten. Ik haalde de tijdcontrole net, maar daarna resteerde een lastige stelling.

Lisa en Joram verloren helaas (3½-3½), dus de druk kwam nu op die stelling. Na de tijdcontrole had ik eerst nog enige hoop op een koningsaanval, maar dit bleek niet realistisch. Daarom bood ik remise aan, maar dit mocht niet aangenomen worden. Ik lette vervolgens niet goed op en verloor een belangrijke pion. Toen wit een kwaliteit kon winnen had ik mentaal al opgegeven. Versteeg gaf na de partij aan dit wel gezien te hebben. Waarom hij dit niet speelde, geen idee. Dit was echter geen probleem geweest als hij even later niet een vol stuk in de aanbieding had gedaan. Waarschijnlijk zag hij over het hoofd dat zijn dame nog steeds in stond. Zo kreeg DSC1 eigenlijk twee matchpunten in de schoot geworpen.

De individuele uitslagen

 DSC12107-Schrijvers Rotterdam 220724½-3½
1Martine Middelveld2090-Mohammed Taha Yasen22620 - 1
2Joram op den Kelder2324-Michiel Besseling21990 - 1
3Jan-Peter van Zandwijk2054-Rogier van Arkel21781 - 0
4Pauline van Nies2130-Andrzej Pietrow2084½-½
5Martin Glimmerveen2101-Henny Versteeg19331 - 0
6Talitha Munnik2048-Marc Schroeder20581 - 0
7Lisa Hortensius2014-Edwin Vreugdenhil19840 - 1
8Jan-Pieter Vos2091-Wim de Paus18811 - 0


(Verslag: Martin Glimmerveen)

er zijn 12 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap