Delftse SchaakSite

DSC7 wint van Voorburg

Het zevende heeft de uitwedstrijd tegen Voorburg gewonnen. het werd 2½-5½.

Aan bord 1 speelde Bas Rabeling een partij die lange tijd gelijkwaardig was, tot hij een stuk weggaf. Desondanks hield hij wel kansen door de twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Na het ruilen van een set torens stond ongeveer de volgende stelling op het bord:

Diagram
 

Het kostte veel moeite en nog meer tijd op de klok, maar Bas kreeg zijn pionnen richting de overkant. Uiteindelijk nam hij met 2,5 minuut op de klok remise aan in een stelling die goed voor Bas was.

Aan bord 2 speelde Albert Kemeling een goede partij. In een rustige, positionele stelling zette hij zijn stukken beter neer dan de tegenstander, won een pion en later nog een. Volgens mij is hij geen moment in gevaar geweest.

Coen Leentvaar, aan bord 3, bracht zichzelf al vrij snel uit zijn openingstheorie. Er verschenen leuke stellingen, met bijna al het materiaal nog op het bord en flink wat spanning. Ik zat naast hem en dacht: “Dat moet goed komen, zolang Coen maar weet wat hij doet.”

Die gedachte bleef lange tijd in stand, tot er met een afruil ineens allemaal stukken van het bord verdwenen. Er bleef een eindspel met ++4i voor Coen tegen +7, waaronder een solide blok pionnen voor zijn tegenstander in het centrum. Zijn koning leidde dat blok bekwaam naar de overkant.

Coen sprak achteraf: “Ik had remise aan moeten bieden toen hij nog niet doorhad dat het eindspel zo goed voor hem was.” Een wijze raad voor iedereen die nog eens in een slecht eindspel terecht komt.

Aan bord 4 speelde Jolle Lont met zwart een leuke partij. Zijn tegenstander speelde passief en hij kreeg de situatie goed onder controle:

Diagram
 

Wits beide centrumpionnen staan vast door de druk op g2. Zwart verdubbelde de torens en ruilde de zwartveldige lopers; Jolles tegenstander stond erbij en keek erna. Dat leverde de volgende stelling op:

Diagram
 

24. e5? c6 25. g1
Op 25. f3 komt 25...xf3 26. gxf3 xf2+ 27. xf2 g4! en de toren heeft geen velden.
Op 25. h3 komt 25...g4 en ik zie niet wat wit kan doen tegen 26...f2+ 27. xf2 xf2 28. xf2 d2.
25...xf2 26.xf2 d2 en zwart won door een legioen aan stukken naar g2 te sturen.

Gerard Bilars kreeg aan bord 5 al snel een fijne stelling. Hij won een pion en een stuk en niet veel later de partij.

De partij aan bord 6 ging ongeveer even soepel, maar dan in ons nadeel: Paul van Riet had wat gaten in zijn koningsstelling en zijn tegenaanval kon gemakkelijk worden afgeslagen. De tegenstander nam de aanval over en won.

Aan bord 7 accepteerde Sofia Blanter een ge´soleerde d-pion en ge´soleerde dubbele b-pion in ruil voor een stapel open lijnen en diagonalen. Zwart had de d-pion echter mooi geblokkeerd en ik schatte wits kansen somber in. Ik herinner me dat ik over de avond meerdere malen dacht: “Volgens mij gaat ze nu toch echt ten onder aan de zwaktes”, maar uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord waarin Sofia twee torens op de zevende rij had die sterk genoeg bleken.

Aan bord 8 kwam Jordi Krempel al snel gedrukt te staan, maar vorig seizoen heeft hij al een paar keer aangetoond een bekwame verdediger te zijn. Zo ook hier: na een tijd stevig te zijn blijven staan, tructe hij zijn tegenstander en won een volle toren. Dit waren mijn inschattingen gedurende de partij:
(Na ongeveer 40 minuten): “Jordi staat passief met weinig ruimte maar vindt vast wel een of andere verdediging.”
(Na ongeveer 1:15): “Jordi de verdediger: Er is in ieder geval nog niets misgegaan.”
(Nog wat later): “Ah, hij wint een toren. Feest!”

Het was een leuke wedstrijd, en ik wil bij deze Albert nog bedanken voor zijn invalbeurt.

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap