Delftse SchaakSite

DSC3 verspeelt punten in Alphen

Na de eerste ronde tegen ASV 2 een flink pak slaag te hebben gekregen, reisde DSC3 vandaag met goede moed naar Alphen aan de Rijn. ASC 1 is op papier het sterkste team in de (sowieso al sterke) poule. Gedurende de eerste 3 uur had het derde de wedstrijd goed onder controle. Uiteindelijk vertrokken ze toch met lege handen: 3½-4½

Diagram
 
Helvensteijn - Buzing, na 13. d3


Hier bood wit remise aan. Zwart zal iets beter staan, hoewel de computers wit nog een plusje geven?! Maar met iemand met 200 ratingpunten meer ga ik geen discussie aan. Bovendien was een remise aan bord 2, gezien de stand op de andere borden, gunstig voor het team. Zo dacht ik...

Zoals bekend is de straf op een salonremise het schrijven van het verslag. Bij deze. Aan bord 7 had Willem-Jan van den Broek een loper van de tegenpartij op f2 laten inslaan, waarna de zet f1 tot een boeiende partij leidde. Helaas verslikte Willem-Jan zich (in schijnbaar gunstige stelling) zelf in de complicaties en werd c4+ hem fataal.

Seth van der Vegt aan bord 5 kwam zoals gebruikelijk iets later binnen. Zijn opening was niet zo'n succes, maar zijn tegenstander koos net de verkeerde zet, waarna Seth het initiatief behield. De Alphenaar kwam ook nog in grote tijdnood en creŽerde complicaties die gunstig voor Seth uitvielen. Een nauwkeurige partij en
verdiende overwinning.

Op bord 6 moest Pieter Goossens een pion offeren, maar kreeg daar positionele compensatie voor. Erg interessant! In de aanloop naar de tijdcontrole won zijn tegenstander een stuk, maar Pieter pakte een handvol pionnen mee. Het kan (m.i.) niet anders dan dat de ASC'er ergens de winst heeft laten liggen, maar nog voor de tijdcontrole werd het remise, door eeuwig schaak.

Lucien van de Lisdonk speelde een technisch zeer sterke partij. Zijn tegenstander zat met een geÔsoleerde b-pion opgescheept, raakte de e-lijn kwijt, moest matdreigingen op de onderste rij pareren en verloor door al die problemen twee pionnen. Het eindspel met ongelijke lopers werd vervolgens voortvarend tot winst gevoerd.

Kees Voorberg op bord 8 had duidelijk zijn dag niet. De gehele partij had hij het initiatief, wat vorm kreeg in gevaarlijke dreigingen rond de vijandelijke koning. Een duidelijke winst kon hij niet vinden, wel een interessant kwaliteitsoffer. Uiteindelijk streek hij twee pionnen op, kwam in (wederzijdse) tijdnood, gaf 1 pion weg, sloeg een remise aanbod af en ging vervolgens op de veertigste zet door zijn vlag.

Henrik Tamerus aan bord drie werd geconfronteerd met een opening die hij niet kende, hierdoor stond hij de hele partij iets minder. De tegenstander kreeg een zeer indrukwekkend pionnencentrum en in het paardeneindspel gaf Henrik een pion weg. Waarschijnlijk was het eindspel wel te keepen met optimaal spel, maar op de wijze waarop de Alphenaar zijn stelling tot winst voerde viel eigenlijk weinig af te dingen.

Stand: 4-3 voor ASC met bord 1 nog bezig. Ricardo had een goede partij gespeeld, waarbij zowel hij als zijn tegenstander goede kansen hebben gehad. In een heftige tijdnood (en zeer complexe stelling) gaf de ASC'er een stuk weg.
Diagram
 
In bovenstaande stelling (na een zet of 60) speelde Ricardo 1. e5 f4 2. e4. Het lijkt(?) alsof bijvoorbeeld 1. c5 f4 2. b5 f5 3. a4 g4 4. d6 tot winst leidt. In de partij werden alle koningsvleugelpionnen afgeruild waarna de zwarte koning naar a8 liep. Een plaatselijke eindspelgoeroe vertelde na afloop dat - gewonnen is als de pion nog op de vierde rij staat. In de partij speelde Ricardo zijn a-pion echter naar a6, waarna de partij in pat eindigde. Een winst hebben we niet meer kunnen vinden...

En zo kwam het dus dat we met nul matchpunten weer naar Delft vertrokken. Had er meer ingezeten? Zeker! SG Rijswijk is gewaarschuwd.

De individuele uitslagen

 ASC2060-DSC319954½-3½
1Dinard van der Laan2249-Ricardo Slaa2100½-½
2Dennis Helvensteijn2247-Pieter Buzing2052½-½
3Norbert Jansen2078-Henrik Tamerus19831-0
4Clement van de Laar2033-Lucien van de Lisdonk19780-1
5Wouter Hennink2036-Seth van der Vegt19660-1
6Paul de Vries2012-Pieter Goossens1975½-½
7Wouter Dambrink1943-Willem-Jan van den Broek19351-0
8Alexander van der Kuyl1878-Kees Voorberg19681-0


En voor de volledigheid: Het verslag van ASC

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap