Delftse SchaakSite

DSC1 niet voorbij Oegstgeest

De uitwedstrijd bij Oegstgeest '80 heeft DSC1 een matchpunt opgeleverd. Op papier een teleurstellend resultaat, maar onder de gegeven omstandigheden viel hiermee te leven.

De heenweg verliep allerminst soepel. Hoewel ik op tijd weg was gegaan (11.30 uur) en Talitha twintig minuten later volgens planning van het station haalde, ging het op reis naar Delft mis. We kwamen in een lange file terecht, waarna we Pauline en Joram veel te laat oppikten. Op dat moment gaf de TomTom een geplande aankomsttijd van 13.15 uur aan; ook de reis tussen Delft en Leiden verliep - mede als gevolg van de vele ambulances - zeer stroef, waardoor we rond 13.40 uur in de speelzaal arriveerden. Ook Martin had last gehad van het verkeer en was zo'n twintig minuten na aanvang gearriveerd. Een slecht begin dus.

Als eerste was ik klaar. Op bord 4 werd ik kansloos weggeschoven. Een wat brakke openingsopzet leidde binnen de kortste keren tot een gatenkaas. Ik hoopte via wat verwikkeling gelijk te maken; helaas zat er een lek in mijn berekeningen waardoor mijn toren in een penning kwam. Het was alweer een tijdje geleden dat ik zo kansloos werd weggeschoven; 0-1.

Aan het laatste bord kreeg Talitha Munnik het zwaar te verduren. Haar tegenstander kon in het middenspel een sterke aanval opzetten, die ze ten koste van veel tijd kon houden. Met nog 50 seconden op de klok en nog vrij veel zetten te gaan kreeg ze een remiseaanbod, dat ze redelijkerwijs niet kon weigeren; ½-1½.

Gelukkig duurde het niet lang voordat Martin Glimmerveen gelijkmaakte. Vanuit de opening had hij zijn tegenstander in een wurggreep genomen. Het ruimtevoordeel werd optimaal benut en zwarts miskleun versnelde het einde; 1½-1½.

Aan het zesde bord stond Martine Middelveld naar eigen zeggen niet heel lekker. Op een gegeven moment wist ze zich te bevrijden. Aan het eind kon ze een stuk winnen, maar speelde ze de verkeerde zet. Heel lang hoefde ze niet te balen, aangezien haar tegenstander alsnog de fout inging, hetgeen tot een 2½-1½ voorsprong leidde.

De voorsprong werd geconsolideerd op het derde bord. Daar had Pauline van Nies continu het betere van het spel, maar onder invloed van de tijd werden haar zetten wat onnauwkeuriger. Hierdoor kon haar tegenstander met remise ontsnappen, 3-2.

De verrassing van de dag speelde zich af op het eerste bord. Marten Wortel vervulde een heldenrol door Fred Slingerland te verslaan. Laatstgenoemde had in de opening een pion geofferd. Martin nam dit kleinood dankbaar in ontvangst, consolideerde zijn stelling en begon het eindspelletje te melken. Met een op het oog onberispelijke techniek werd een tweede pion buitgemaakt, waarna zwart de handdoek in de ring wierp en het eerste matchpunt binnen was. Tijdens het eten achteraf ontstond de nodige hilariteit toen Marten er achter kwam dat hij van een IM had gewonnen..

Joram op den Kelder pleegde een kansrijk stukoffer tegen IM Nikolic. Ik heb de partij niet heel goed gevolgd, maar ik begreep dat men in de analyse concludeerde dat dit verschrikkelijk sterk was. In ieder geval had Joram niet hoeven verliezen. In de praktijk viel in tijdnood een pionnetje, waarna wit de partij rustig kon uitschuiven.

Op het vijfde bord stond het bij Lisa Hortensius ongeveer de gehele partij gelijk. Het enige verschil was dat Lisa heel veel tijd moest investeren. De eerste keer haalde ze op wonderbaarlijke wijze de tijdscontrole, maar onder invloed van diezelfde tijd werd ze er twee uur later langzaam afgeschoven.

Hierdoor kwam een ietwat teleurstellende 4-4 uitslag op het scorebord. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de vier laatkomers slechts 1 uit 4 scoorden, hetgeen een zekere invloed heeft gehad op het spel. Ik wil dit verder niet teveel als excuus gebruiken; ook met deze tijd had ik vandaag even kansloos verloren.

Achteraf hebben we onder het genot van een heerlijke pannenkoek Talitha's verjaardag gevierd en konden we de dag onder het vergaren van de nodige algemene kennis (details onder censuur) afsluiten.

De individuele uitslagen

 Oegstgeest '802093-DSC121404 - 4
1IM Fred Slingerland2382-Marten Wortel23180 - 1
2IM Nebojsa Nikolic2337-Joram op den Kelder23311 - 0
3Joop Piket2077-Pauline van Nies2129½-½
4WFM Caroline Slingerland2050-Jan-Pieter Vos20881 - 0
5Evert Leeuwenburgh1988-Lisa Hortensius20061 - 0
6Jacques Kamps1972-Martine Middelveld21210 - 1
7Harro Weiland1949-Martin Glimmerveen20830 - 1
8Jan-Willem van Drunick1991-Talitha Munnik2046½-½

er zijn 9 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap