Delftse SchaakSite

DSC8 mist kansen tegen DCSV

Op vrijdag 16 oktober debuteerde DSC8 in de tweede klasse van de HSB. Het debuut was direct een beladen wedstrijd: een derby tegen DCSV. Vol goede moed toog het achtste naar de Hofkerk, waar het na elven met een ruime nederlaag afdroop richting kroeg...

Na de eerste schermutselingen tekende zich een spannende wedstrijd af. Uw verslaggever keerde zo'n 45 minuten na aanvang van de wedstrijd huiswaarts, en op dat moment waren op de borden geen noemenswaardige plussen of minnen te bespeuren.

Simon Dirkse in actie
Simon Dirkse in actie


Toen ik na half elf de speelzaal weer betrad was er 1 partij beslist. Op het tweede bord was Lito van Reede ten onder gegaan tegen Bram Beijer. Op de andere borden was een hevige strijd gaande, en over het eindresultaat van de wedstrijd viel nog weinig te zeggen.

Daar kwam weldra verandering in. Nadat René Poots in iets betere stelling remise aangeboden kreeg en aangenomen had, ging het plots mis voor DSC8. Antoon Frehe had op bord 3 een bijzonder interessant maar niet eenvoudig pionneneindspel op het bord gekregen. Antoon had een pion minder, maar wel een verre vrijpion op de a-lijn terwijl alle andere pionnen zich op de koningsvleugel bevonden.

Diagram
 wit aan zet na ...e7-e5


Wanneer wit en passant slaat is het resterende eindspel kansrijk. Antoon liep echter naar binnen (f5) waarna zwart wint door met g4 door te breken.

Niet veel later was het bij Gerrit Bussmann op bord 7 ineens gebeurd. Gerrit was vroeg in de partij een pion kwijt geraakt, maar had wel een solide stelling. Helaas ging het in de slotfase plots mis en stond het dus ineens 3½-½.

Edgar Huisman in tijdnood
Edgar Huisman in tijdnood


De matchpunten werden even later door DCSV veiliggesteld op het eerste bord. Edgar Huisman zag in gewonnen stelling zijn vlag vallen. Edgar had een sterke partij gespeeld maar was in tijdnood gekomen. Hij had helaas niet voldoende tijd om de gewonnen, maar niet bijzonder eenvoudige stelling naar winst te voeren.

Was er dan geen enkele partij die DSC8 ging winnen? Zeker wel! Op bord 8 had Bert van der Willik al snel het initiatief genomen, hetgeen geleid had tot een machtige koningsaanval. De witte koning zag over de a-lijn een batterij zware witte stukken binnenvallen, en kon het tegen al dat geweld niet bolwerken.

Ook Ron Schepenisse leek goede kansen op de winst te hebben. In het late middenspel had hij eerst 1 en later nog een pionnetje gesnoept. De resterende stelling waarin beide partijen een dame en een licht stuk hadden bleek, gecombineerd met een wat luchtige koningsstelling, niet voldoende voor de winst.

Als laatste was Simon Dirkse bezig. Hij had in een bijzonder scherpe stelling wat materiaal moeten geven. Ondanks taai verzet bleek het tij daarna niet meer te keren.

Dat bracht de eindstand op 6-2 voor de thuisploeg. Een flinke nederlaag dus voor DSC8, maar zeker geen afdroogpartij. Er zal na afloop in de kroeg ongetwijfeld vol optimisme zijn gekeken naar de volgende wedstrijd.

De individuele uitslagen:
 DCSV 11608-DSC815206-2
1Ton Paalvast1781-Edgar Huisman16891-0
2Bram Beijer1561-Lito van Reede15271-0
3Rens ter Veen1702-Antoon Frehe15811-0
4Fedde Stegenga1660-Simon Dirkse15231-0
5Reinier van der Veen1610-René Poots1472½-½
6Mark de Jager1637-Rob Scherpenisse1467½-½
7Jan Zonneveld1510-Gerrit Bussmann14931-0
8Hans Trommel1400-Bert van der Willik14110-1


Met dank aan Herman Zonderland voor de foto's.

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap