Delftse SchaakSite

DSC4 zeer ruim langs WSC 2

Met een klinkenkende 6-2 overwinning heeft DSC4 het nieuwe seizoen ingeluid. Met twee invallers werden vijf overwinningen en twee remises behaald in Naaldwijk.

Als eerste was invaller Corniel Nobel klaar. Hij kwam goed uit de opening, maar maakte een dodelijke blunder in de overgang naar het middenspel. Zijn tegenstander profiteerde daar uiteindelijk niet van, en zo was de remise een feit.

Kort daarop stond DSC achter. Jan-Pieter de Vries had een zeer principiŽle aanpak van het gambiet van zijn tegenstander gekozen. In de hoop de angel uit de aanval van zijn tegenstander te halen, ruilde hij een stuk tegen twee pionnen. De drie pionnen wogen echter niet op tegen actieve extra stuk van wit.

Toine Prangers kwam met zwart in een moeilijke stelling terecht. Hij hield het echter prima bij elkaar, waarna de vrede getekend werd.

Ondertussen trok Rob Smits de stand gelijk. Hij was met zwart behoorlijk gedrukt uit de opening gekomen, maar leek het dankzij de dubbelpion van zijn tegenstander - die zwakker was de dubbelpion van Rob - te kunnen houden. Toen zijn tegenstander echter vol voor de winst ging, verloor hij een belangrijke pion. Rob maakte het daarna soepel uit.

De vier overige borden stonden er redelijk goed voor. Roland ten Have stond wat minder, maar de rest had een kleine plus. Teamleider Kees van der Meer schatte het op een 5-3 in DSC’s voordeel.

Invaller Diederik van Heijgen had een complexe stelling op het bord met duidelijk minder tijd, hij besefte zich zelf waarschijnlijk maar half dat hij inmiddels zeer goed stond, want hij vroeg of hij remise mocht aanbieden. Doordat zijn tegenstander wel zag hoe slecht hij stond, en genoodzaakt was een kwaliteit te offeren, kwam Diederik er niet toe remise aan te bieden. Mede dankzij het increment-tempo, speelde hij de pot daarna soepel uit.

Diederik van Heijgen-Marco Kuivenhoven
Naaldwijk, 2009

Diagram
 
1.g4!
Het enige veld waar de toren heen kan (f6) faalt op straffe van 2.e5+ met damewinst.
1...xc3 2.xc6 d4+ 3.e3
Alle zwarte stukken hangen, en de witte dame moet nog worden geslagen. Een verloren zaak.

Kees van der Meer had een klein plusje overgehouden aan de middenspel perikelen. Zijn tegenstander echter, was van mening dat hij moest winnen om de Westlandse kansen te vergroten en ging er vol voor. Dat kostte eerst een pion, en daarna de kwaliteit. Kees speelde dit soepel uit.

Ondertussen won ook Roland ten Have. Hij had naast een pion ook een kleine kwaliteit gegeven, maar had in ruil daarvoor twee hele actieve torens gekregen op een toch wel kale zwarte koning. Met wegtikken van de seconden werd de zwarte stelling steeds minder houdbaar, tot de koning mat stond.

Als laatste was Ciprian Padurariu klaar. Hij speelde een zeer fraaie partij, waarbij hij de duimschroeven van zijn tegenstander zeer hard aandraaide. Met een zeer mooi gevonden schijnoffer verzilverde hij zijn overwicht materieel. Zijn tegenstander weigerde op te geven en werd vervolgens zeer vakkundig opgeknoopt.

Al met al een klinkende overwinning, hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat de Westlanders duidelijk minder fortuinlijk waren dan de DSC-ers.

De persoonlijke uitslagen:

 WSC 21895-DSC418982-6
1Ard Dekker1865-Ciprian Padurariu21690 - 1
2Frans Vreugdenhil1937-Toine Prangers2019½-½
3Marco Kuyvenhoven2013-Diederik van Heijgen17300 - 1
4Johan Voorberg2005-Jan-Pieter de Vries18931 - 0
5Thierry Bieger1877-Roland ten Have18130 - 1
6Rob van Lom1870-Kees van der Meer19840 - 1
7Wilco Oversloot1823-Corniel Nobel1761½-½
8Leo Duijvesteijn1771-Rob Smits18180 - 1

er zijn 15 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-4400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap