Delftse SchaakSite

Vernieuwd DSC1 start met ruime overwinning

DSC1 is dit seizoen sterk begonnen met een ruime overwinning op HWP Sas van Gent 2: 6½-1½. De 4 dames luisterden hun debuut allen op met een overwinning. Ook ondergetekende scoorde een punt bij zijn eerste KNSB-wedstrijd voor DSC.

Om eerlijk te zijn zag het daar aanvankelijk niet echt naar uit. Aan bord 1 had Joram een onprettige stelling. Materialistisch gezien misschien gelijk, maar de zwarte stelling oogde niet erg degelijk. Aan bord 2 had Marten een wederzijdse aanvalsstelling, maar wit leek hier wel goede zaken te kunnen doen, omdat zwart nog een beetje opgevouwen stond, met zijn stukken voornamelijk op de achterste rijen. Ook Pauline aan bord 3 stond al snel prettig, maar daarmee was de koek een beetje op.

Aan bord 4 wist Kees Nieuwelink het ondanks de NK-voorbereiding van Martine nog voor elkaar te krijgen iets - voor haar - onbekends op het bord te toveren en van witvoordeel leek op zijn minst weinig sprake. Ondergetekende speelde met zwart aan bord 5. Niet dat er erg veel aan de hand was, maar ook ik stond een beetje opgevouwen. RUimtevoordeel voor wit op zijn minst.

Aan bord 6 had Talitha een stelling met tegenovergestelde rokades, maar er leek niet vreselijk veel aan de hand. Aan bord 7 dacht ik dat Jan-Pieter via-via een gunstige versie van het frans overgehouden had - want nu waren de witveldige lopers geruild - maar zelf vond hij het niet geweldig. Tot slot kreeg Lisa aan bord 8 eveneens via-via een soort ScandinaviŽr op het bord, maar dan wel een die volgens mij gunstig hoort te zijn voor zwart. Er werden echter heel weinig zetten gedaan, dus viel er nog weinig over te zeggen.

Het duurde vervolgens vrij lang tot er iets gebeurde. De tijdcontrole leek eigenlijk de scherprechter te gaan worden. Eigenlijk was alleen Marten voor die tijd klaar, en dat was helaas geen goed nieuws. Een van de weinige stellingen die ik als duidelijk beter had getaxeerd was verloren gegaan. In de zwarte koningsaanval had Marten een relatief logische tactiek over het hoofd gezien, waarna zijn koningsstelling onherstelbaar beschadigd was. Zo pakte dit gedeelte van de tactische opstelling goed uit.

Vervolgens kwam de tijdcontrole en volgden een aantal beslissingen elkaar snel op, waarvan ik weinig gezien heb. In ieder geval waren Joram en ik de volgenden die klaar waren. Joram was zonder echte kleerschuren uit de opening gekomen en was naar verluid handiger in een gelijk eindspel. Het schijnt zelfs dat wit opgaf in een stelling die nog remise zou zijn. Dit vraagt om een toelichting van de hoofdpersoon! :)
Ikzelf had tegelijkertijd een soort tijdnoodfase, van mijn tegenstander wel te verstaan. Een afruil van mijn tegenstander had mij aanvankelijk wat spel gegeven op de damevleugel, maar na 2 onhandige voortzettingen bracht ik mijn toren in gevaar. Mijn tegenstander investeerde echter erg veel tijd om te kijken hoe hij het best kon proberen materiaal te winnen, waardoor hij weliswaar beter stond - zo niet gewonnen - maar het heel spannend werd. In hoge tijdnood zat er echter een vieze truc in, die ik tot mijn vreugde a-tempo zag :) De dame moest zichzelf opofferen om mat te voorkomen. Ik zag nog stukwinst over het hoofd, maar voordat ik mijn gewonnen stelling nog thuis moest gaan brengen kwam nog de tijdcontrole. Die haalde wit niet.

Daarna ging het snel. Martine leek eerst minder te komen te staan, maar had de problemen binnen te perken weten te houden en er leek weinig aan de hand. Ze bezette de d-lijn in ruil voor wat irritante centrumpionnen voor zwart. Ergens wist zij een pion te winnen, waarna een toreneindspel met pluspion resteerde. Dit liet Nieuwelink - normaal gesproken kopman van dit team - zich niet meer bewijzen omdat hij om 8 uur in Gent moest zijn... (3-1). Pauline wist het eerste matchpunt binnen te halen met een gedegen overwinning. Ze kwam al prettig uit de opening, maar wist dit ook om te zetten in een middenspel, waarin haar Dame, Toren en Loper de vijandelijke Dame, Toren en Paard domineerden. Dit werd op secure wijze tot winst gevoerd, voor zover ik dat kon inschatten. (4-1)

Het beslissende halfje werd binnen gebracht door Captain JP, die eveneens debuteerde in een KNSB wedstrijd voor DSC. Volgens mij werd in deze partij het evenwicht nooit echt verbroken, al had ik het idee dat zwart wat prettiger gestaan moet hebben. Uiteindelijk wist JP geloof ik remise te claimen wegens stellingsherhaling. Opmerkelijk was dat zijn tegenstander vertelde graag uit te spelen, omdat hij in Zaandam woonde. Zou hij zich vergist hebben en van de verkeerde HWP lid zijn geworden!?

Ik denk dat hierna Talitha klaar was. Er was toch een wederzijdse aanval op gang gekomen en ik vond de witte stelling erg prettig. Talitha vertelde echter dat ze rekening moest houden met verschillende offers. Deze werden echter niet gespeeld door zwart, waarna Talitha meer voordeel kreeg. Hoe ze won heb ik niet meegekregen.
Tot slot maakte Lisa het feest compleet, maar ook hier heb ik weinig van meegekregen. Wel weet ik dat de spelers na 11 zetten nog 28, respectievelijk 19 minuten hadden, dus ik schat dat tijdnood hier een rol gespeeld heeft. Na die elf zetten leek er oppervlakkig nog weinig aan de hand.

Al met al een mooi begin. Hopelijk kunnen we lang meedoen in de top, maar de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat HWP 2 verzwakt was ten opzichte van vorig seizoen en op papier ook de minste opponent is. In ieder geval staan we nu (gedeeld met Kennemer COmbinatie) bovenaan.

De individuele uitslagen:
 DSC12140-HWP Sas van Gent 219706½-1½
1Joram op den Kelder2332-Marnix van der Zalm19701 - 0
2Marten Wortel2318-Jason Vandenberghe18780 - 1
3Pauline van Nies2129-Maarten Rademakers20561 - 0
4Martine Middelveld2121-Kees Nieuwelink21771 - 0
5Martin Glimmerveen2084-Nick Dubbeldam19711 - 0
6Talitha Munnik2046-Harry Provoost20891 - 0
7Jan-Pieter Vos2088-Frans Snijders1919½-½
8Lisa Hortensius2006-Steven Rademakers16991 - 0

er zijn 11 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap