Delftse SchaakSite

HSB-Bekerteam stelt teleur en Botwinnik wint de treble

In de finale van de HSB-beker heeft DSC met liefst 3½-½ het onderspit gedolven. Voor de derde maal dit seizoen (twee maal eerder in de promotieklasse) was Botwinnik te sterk.

Rufael leek lekker uit de opening te komen, maar rokeerde dwars in een tegenaanval. Deze werd op stomme wijze beeindigd door dameruil. Hierna stond Rufael mijns inziens al bijna gewonnen door slechte pionnenstructuur. Hierna volgden (geloof ik) echter veel slechte zetten en uiteindelijk verlies.

Ikzelf speelde tegen Duijzer, op papier de sterkste tegenstander. Er kwam een variant op het bord die ik nodig eens moet bekijken. Ik deed het net niet helemaal optimaal schat ik zo in. Ik moest daardoor het loperpaar opgeven. Dit wist ik nog te neutraliseren door lopers te ruilen, maar daarna deplaceerde ik mijn dame en kreeg wit winnend voordeel. in een grote afruil dacht ik echter nog een gelijk eindspel te bereiken, maar aan het eind bleek ik een pion te verliezen. De pion die ik terug dacht te winnen was off-limits op straffe van penning op mijn paard. Beide spelers hadden dit gemist, maar ja, als het op het bord verschijnt zie je dit uiteraard wel. Het resterende eindspel was nog niet elementair, maar met minder tijd en een boer achter was het een verloren zaak.

Jaap dacht tegen een 1700-speler te spelen, maar dat bleek vies tegen te vallen. In eerste instantie leek hij nog oké uit de opening te komen omdat John Pouwels (2000-hoog) verzuimde zijn paard op e4 te zetten. Uiteindelijk wist hij echter helemaal niets te bereiken. Een eerste remiseaanbod werd wegens teamstand nog afgewezen, maar later wist Pouwels eeuwig schaak af te dwingen.

Roland kwam lekker uit de opening. Wit gaf allerlei zwaktes weg, en hoewel Roland daar (volgens mij) niet optimaal gebruik van maakte was zijn voordeel onmiskenbaar. Uiteindelijk wist hij een pion te winnen, en volgens mij was dat alles prima. Nadat ik in de barruimte meldde dat Roland en Rufael goed stonden ging het bij beiden echter prompt bergafwaarts. Ergens hier had Roland even de tijd moeten nemen om de nieuwe stelling in zich op te nemen en een plan te bedenken. Nu liep hij met open ogen in de val van zijn tegenstander. Ook het offeren van een kwaliteit had misschien nog kansen geboden, maar nu liep het mat. Erg jammer.

Al met al heeft het nu wel erg vaak tegen gezeten tegen Botwinnik, dit kan haast geen toeval zijn. Arno - mee in zijn hoedanigheid van competitieleider - opperde dat Botwinnik gewoon handigere spelers had. Wie het weet mag het zeggen.

 Botwinnik-DSC3½-½
1Marco Kirana-Rufael Mekuria1-0
2Jan-Willen Duijzer-Martin Glimmerveen1-0
3John Pouwels-Jaap Flohil½-½
4Ruben 's Jacob-Roland ten Have1-0

er zijn 20 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap