Delftse SchaakSite

DSC5 eindigt als tweede in eerste klasse B

Met een 3,5 - 4,5 winst tegen RSC Belgisch Park 1 stelde DSC5 de tweede plaats veilig in HSB-klasse 1B. Een keurige overwinning en vanwege het plotseling zieke teamlid Rob Smits, met zeven spelers bereikt. Saillant detail: het was van de zeven wedstrijden de zesde keer dit seizoen dat de score 3,5 - 4,5 (of andersom) op het formulier kwam.

Dinsdagavond 7 april: een zieke Rob Smits belt om af te zeggen voor Super Woensdagavond 8 april, de gezamenlijke slotronde van promotie- en eerste klas HSB. Vervolgens dinsdagavond teamleden gebeld van DSC6 en DSC7. Helaas: van geen gehoor tot in gesprek, van geen zin tot echt niet kunnen - geen invaller. Het ziet er naar uit dat we daarom met zeven spelers aan moeten treden.
Woensdagavond 8 april, rond een uur of half zeven nog een laatste poging naar Rob of hij toch niet .....? Nee dus. Vandaar dat we met zeven spelers en de succeswens op zak van Jack Duijvestijn, die een paar weken geleden al had aangegeven niet te kunnen en waar Jan van de Donk voor inviel, richting het Stedelijk College in Zoetermeer vertrokken. Inzet is de tweede plaats in onze poule 1B. Andere zaken zoals "beste nummer 2 promoveert" zijn niet meer aan de orde na het piep-incident (ik maak hierover in deze draad geen woorden meer vuil, zie andere draadjes).

De teamleider liet de lege stoel, met excuus want iedereen komt toch om een potje te schaken, aan bord 2 tegenover de heer Verbaan, de sterkste speler van RSC BP.
Rond 21.15u, na anderhalf uur spelen, bogen Simon Broos (bord 7) en twee minuten later Theo Rekveldt (aan 6) via miniatuur partijen de 1-0 achterstand om naar een voorsprong van 1-2.
Simon sloot met de volgende witte zetten een prima HSB-seizoen af met 5,5 uit 7.

Diagram
 

13.De2 (ook 13.Lg5 is niet te versmaden) Kd7 en nu volgt een fraai, Ankie waardig concours hippique: 14.Pe5+ Ke8 15.Pd3 Kf7 16.Pf4 De4 17.Pxe6 en 1-0.

Bij Theo (met zwart) dacht zijn tegenstander een pionwinst op e6 te zien.
Diagram
 

21.Pxe6 Lxe6 22.Ld5 Pc7 (auw) 23.De5 Td8 24.Lb3 Dd7 en wit hield het voor gezien.
Dat gaf de burger moed. Aan bord 5 probeerde Edgar Huisman ondertussen de vijandelijke dame in te sluiten. Toen dat een uurtje later niet alleen mislukte maar tevens een stuk kostte, was de tussenstand 2-2.
Roland ten Have (bord 3) moest rond 23.00u in remise berusten. In de complexe middenspelfase had hij een pion gewonnen en dit vast weten te houden tot het TL-eindspel. De winstkansen werden helaas pas in de analyse achteraf ontdekt. In de partij ruilde Roland de torens en na een truc van zijn opponent resteerde een 100% remise-eindspel met ongelijke lopers: 2,5-2,5. Roland draaide afgelopen seizoen sterk en werd met dit halfje erbij de topscoorder van het team met 6 uit 7.
De spanning werd opgevoerd toen aan bord 1 Kees van der Meer er 3-3 van maakte. Kees typeerde zijn partij als "pion verblunderen en vervolgens keepen". Nou ja, kan de beste overkomen. Kees werd met 5 uit 7 een van de drie grootverdieners (naast Roland en Simon) van het team.
Intussen dacht de tegenstander van John Spierings (aan bord 4) al geruime tijd na over een remiseaanbod. In de stelling
Diagram
 

sloeg John na 15.Pxh5 direct terug met Dxh5 waar 15... De3+ beter was geweest. Een variant om de kracht van een amazone (dame met paard) aan te tonen: 15... De3+ 16.Kg2 Txf1 17.Dxf1 Txe4 18.dxe4 Dxe4+ 19.Kf2 Lxh5 20.Pf4 Pe5 21.Pxh5 Pg4+ 22.Kg1 Dxb2 (dreigt kleinigheid op h2) 23.Dg1 Pf2+ 24.Kg2 Pd1+ 25.Kh3 Dxa1 26.De1 h6 en Fritz geeft hier de waardering "0.00". Na het gespeelde 15... Dxh5 16.Txf8+ Txf8 17.Pf4 Dc5+ 18.Kh1 Pe5 liep de aanval dood van John (geen wedstrijdritme zeker?!) met op de klok 5 (voor John) tegen 30 minuten. Vandaar het (ook tactische) remisevoorstel. Zoals verwacht ging de RSC speler in de denktank en wachtte de ontwikkelingen op de (toen nog) drie andere borden af. De remise aan de borden van Roland en Kees, de stelling op het nog spelende bord 8 en de klok die ondertussen was doorgetikt naar nog steeds 5 voor John maar nu tegen 6 minuten, deden de RSC-er besluiten om de remise aan te nemen: 3,5-3,5.
De bloedstollende apotheose van de wedstrijd zat letterlijk in de staart: bord 8 dus.
Onze invaller Jan van de Donk vroeg halverwege de avond aan de teamleider of er nog iets op het spel stond. Het antwoord "Jan, gewoon vrijuit spelen" was kennelijk niet tegen dovemansoren gezegd. Hij offerde namelijk een stuk toen hij merkte dat zijn tegenstander niet geheel vertrouwd was met de kenmerken van de opening die op het bord kwam. Het was evenwel geen doorslaand succes voor Jan en hij kwam zeer gedrukt te staan in een eindspel met alle zware stukken nog op het bord. De factor tijd was echter verre in Jans voordeel en hij besloot dat zijn tegenstander het eerst nog maar eens moest bewijzen binnen de ruim 2 minuten die hij nog had. In de voor de RSC-speler hectische tijdnoodfase lukte het bewijzen niet. Sterker nog, hij zag Jan in het resterende T-eindspel een niet te stoppen vrijpion creŽren, waarna hij opgaf. Jan zal ons ongetwijfeld nog deelgenoot maken van deze fase van zijn partij. Zodoende werd Jan dus matchwinnaar van deze spannende wedstrijd en de eindstand 3,5-4,5.

Ten slotte nog dit.
Iedereen het afgelopen seizoen bedankt voor het meedoen, het willen rijden en het willen opvolgen van TL-wensen. Voor volgend seizoen ligt er voor de TL in ieder geval de uitdaging om het record (?) te verbeteren dat dit team het afgelopen seizoen heeft neergezet om zes van de zeven wedstrijden met een uitslag met 4,5-3,5 te eindigen.

er zijn 5 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap