Delftse SchaakSite

DSC4 kansloos tegen Botwinnik 1

Het vierde kende een vrij kansloze wedstrijd tegen Botwinnik 1. Het werd met een niet eens zo geflatteerde 6½-1½ afgedroogd.

Hier een korte samenvatting. Zij die een uitgebreider verslag wensen, kunnen naar beneden scrollen.

1: Koen (wit): veel theorie - pion verloren - eindspel verloren - 0
2: Toine: "saaie opening" - pion verloren - eindspel uitgetikt - 0
3: Rufael: goede stelling - meegevluggerd in tijdnood - weggecombineerd - 0
4: Martin: ruimtegebrek - veel tijd gebruikt - mat gemist - 0
5: Jaap: stelling + tijdsoverschot = 1
6: Seth: stuk geofferd - winst gemist - eindspel gekeept ½
7: Mark: beter uit de opening - pion verloren - eindspel verloren - 0
8: Olivier: verdedigen - tijdgebruik - 0

In de aanloop naar deze wedstrijd was druk gediscussieerd. Zoals de ge´nformeerde lezer elders op dit forum heeft kunnen vernemen, zou bij overwinning promotie naar de KNSB worden afgedwongen. Daarnaast had deze wedstrijd een zekere emotionele lading: het was de laatste wedstrijd van het studententeam als zodanig. Wellicht wat laat, meer dan de helft is immers geen student (meer), maar het team valt nu echt uit elkaar. Door te promoveren zou de kroon op het werk geplaatst worden. Helaas liep het anders.

De procedure was vrij standaard: 19.00 afspreken, ik in de file, Martin ook te laat, aankomen in Zoetermeer, Seth vertraging dus afhalen van het station, koffie en openingen kijken.

Aan het topbord speelde Koen Lambrechts met de witte stuken tegen Arthur Pijpers (2151). Hij was vergeten zich voor te bereiden en knalde zodoende slechts zestien zetten theorie op het bord. Omdat zijn tegenstander het nog wat verder kende betekende dit naast de geofferde pion een forse tijdsachterstand. Op bord twee had Toine Prangers tot zijn grote teleurstelling een saaie variant op het bord gekregen. Een bord lager had Rufael Mekuria een grote tijdsvoorsprong in een hem niet onbekend stellingstype. Hierdoor kon hij zijn favoriete manoeuvreerschaak spelen, iets waar ik niet ongelukkig mee was.
Aan het vierde bord speelde Martin Glimmerveen tegen de in de interne competitie meespelende Marco Kirana. Martin liet zijn tegenstander veel ruimte pakken en gebruikte daarnaast veel tijd. Concreet was er echter nog niets aan de hand. Jaap Flohil kreeg aan bord vijf een gambiet tegen. Dat moet je tegen Jaap niet proberen en hij kwam dan ook beter uit de opening. Zijn buurman Seth van der Vegt had een vreemde stelling, waarin tegenstander en talent Roger Meng ruimte had gepakt ten koste van zijn zwarte velden. Als wit niet concreets had leek Seth me beter te staan, maar dat vond ik lastig te beoordelen. Op het bord van Mark Versteegh verscheen hetzelfde gambiet als op bord vijf. Het was daarom niet verwonderlijk dat ook Mark beter uit de opening kan. Tot slot mocht Olivier Marincic tegen een ge´soleerde pion spelen, terwijl daar witte druk tegenover stond. Situatie rond 20.15 uur: weinig van te zeggen.

In het vervolg werd het wat rooskleuriger: terwijl er op de overige borden niet veel gebeurde, offerde Seth een stuk en dit zag er kansrijk tot winnend uit. Helaas vervolgde hij onnauwkeurig, waardoor er vrijwel geforceerd een eindspel ( vs. ) op het bord kwam wat moeilijk te winnen leek. Dit bleek een keerpunt in de wedstrijd, aangezien de situatie op diverse borden verslechterde. Koen slaagde er niet in compensatie te vinden voor zijn pion, terwijl Toine er een moest geven. Rufael en Mark leken moeite te hebben met het vinden van een plan en het ruimtegebrek van Martin werd een serieus probleem omdat zijn tegenstander de druk op de damevleugel opvoerde. Tot slot kreeg Jaap een stukoffer om de oren waar flink aan gerekend moest worden.

Na enig rekenen bleek het offer incorrect. Jaap accepteerde het, snaaide wat pionnetjes mee en tikte het soepel uit: 1-0. Hierna was het echter wel uit met de pret en werd het van kwaad tot erger. Martin verloor een belangrijke pion en met nog slechts twintig seconden op de klok leek de nederlaag een kwestie van tijd. Voor zijn tegenstander was het bijna bedtijd en in zijn haast de partij snel af te ronden, liet hij een mat in weinig toe. Helaas miste Martin dit. Kirana tikte het vervolgens soepel uit: 1-1. Mark verloor een pion, Toine moest een kansloos eindspel in en Olivier leek in grote problemen, dus een grote nederlaag lag in het verschiet. Seth kon niets meer uitrichten en zijn remise leidde tot 1½-1½. Vervolgens liet ook Rufael zich foppen: hij verloor zijn dame door een aftrekschaak. Beschrijven is verder nutteloos, iedereen verloor en dit leidde tot een forse nederlaag 6½-1½. Enige aantekening is dat Olivier door zijn vlag ging terwijl hij er geen tien seconden bijkreeg doordat de klok terugveerde. 'Gelukkig' was het al mat in twee, maar dit was het zoveelste probleem met het Fischer-tempo. Mooi idee, uitvoering blijkt kennelijk niet te doen.

Nog nooit leed het studententeam zo'n grote nederlaag. Hierdoor is het geŰindigd op de derde plaats en promoveert het dus sowieso niet op eigen kracht. We zullen moeten afwachten wat Botwinnik doet, voordat we weten in welke klasse DSC4 volgend jaar uitkomt. In ieder geval is duidelijk dat de samenstelling van het team zal veranderen. Rufael vertrekt naar zijn oude club Tal/DCG, terwijl Koen volgend jaar waarschijnlijk in het noorden gaat studeren. Sommigen willen niet meer doordeweeks, terwijl anderen niet op zaterdag willen. Helaas, aan alle goede dingen komt een eind.

Graag wil ik de teamleden (de bovengenoemde acht plus Marco Anink en Diederik van Heijgen) bedanken voor hun inzet dit jaar. Tot slot wil ik ook de supporters van vanavond (Ted, Henrik, Willem-Jan, Richard en Joram, wellicht heb ik nog iemand gemist) bedanken.

Een teleurgestelde TC

er zijn 18 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap