Delftse SchaakSite

DSC1 wint in Zevenaar

De uitwedstrijd van het eerste team in de zevende ronde van de KNSB-competitie heeft een nette 5-3 overwinning opgeleverd.

De zevende ronde speelde DSC1 in Zevenaar, dat tegen de Duitse grens aanligt. Een verre uitwedstrijd dus. Hoewel de reis redelijk voorspoedig verliep waren we toch ruim 10 minuten te laat aanwezig. Gelukkig hadden de tegenstanders enige coulance betracht, en liepen de klokken pas 5 minuutjes.

De wedstrijd verliep redelijk voorspoedig. Zo leek Gert Legemaat heerlijk uit de opening te komen. Ook Joram op den Kelder had een prettige stelling; zijn tegenstander had een dame gegeven tegen een toren en stuk. Al snel stond er een stelling op het bord van tegen +. Invaller Arno Wiersma stond ook niet slecht en stond bovendien een zee aan tijd voor.

Het enige bord met zorgen was bord 8. Daar was Walter Anema in het vroege middenspel een gezonde centrumpion kwijtgeraakt. Hij zou dus moeten knokken voor remise.

De eerste twee uitslagen waren twee puntendelingen. Patrick de Bas en zijn tegenstander hadden vanuit de opening veel materiaal geruild hetgeen resulteerde in + tegen +. Patrick hield wel de betere loper over, maar toen zijn tegenstander ook de lopers wist te ruilen werd de vrede snel getekend. De andere remise viel op bord 6 waar Richard Oranje in het middenspel een kwaliteit won, maar vervolgens geconfronteerd werd met eeuwig schaak.

Hierna mocht DSC twee overwinningen bijschrijven. Allereerst won Marten Wortel op het tweede bord. In een stelling met tegengestelde rokades onstond een onduidelijke stelling. Marten ging hier beter mee om hetgeen een vol punt opleverde.

De andere overwinning was voor Gert. Gert was zoals eerder gememoreerd zeer goed uit de opening gekomen, maar had verzuimd dameruil te voorkomen. Daardoor was zijn voordeel danig gereduceerd, maar niet verdwenen. Gert was er nog eens goed voor gaan zitten en kreeg dusdanige druk dat zijn tegenstander zich genoodzaakt zag een kwaliteit te offeren. Dat bracht echter maar tijdelijk verlichting, en toen Gerts zware stukken de zwarte koning gingen belagen was het snel gebeurd.

Niet snel daarna speelde Arno remise. Zijn tegenstander had met pijn en moeite voldoende zetten gedaan in de eerste twee uur. Het dame-eindspel dat toen resteerde was remise.

Joram verzekerde DSC vervolgens van de volle winst. Het eindspel met tegen + bood Joram goede praktische kansen, en na veel gemanoevreer wist hij zijn tegenstander dusdanig in de problemen te brengen dat de loper verloren ging. Daarna was het snel gebeurd.

Walter moest vervolgens de enige nederlaag van DSC1 incasseren. Hij was het pionverlies in het middenspel nooit echt teboven gekomen. Alleen Kim Meulenbroek was nu nog bezig.

Kim (en zijn tegenstander) hadden nipt de tijdnood gehaald. In die fase had Kim een pionnetje mee weten te snoepen. Dit pionnetje bleef Kim weliswaar voor, maar het was niet genoeg voor de winst. Uiteindelijk hadden beide partijen nog twee lichte stukken en Kim een extra pion, en werd de vrede getekend.

Een nette 5-3 overwinning waarmee het team in het linker rijtje staat.

Gedetailleerde uitslag:

SV Zevenaar2036-DSC Delft21553-5
1G. Homs2222-Joram op den Kelder22560-1
2M. van Leeuwen2114-Marten Wortel23280-1
3D. Arts2084-Gert Legemaat22400-1
4A. Huysman2046-Kim Meulenbroek2133½-½
5K. Verbeek2001-Patrick de Bas2103½-½
6H. Karssen1958-Richard Oranje2088½-½
7A. Janssen1888-Arno Wiersma2031½-½
8T. Verfürth1974-Walter Anema20651-0

er zijn 5 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap