Delftse SchaakSite

DSC7 maakt het soepel af tegen Rijswijk 4

DSC7 heeft de 1-0 voorsprong omgezet in een eclatante over­winning. In eigen huis werd de voorsprong uitgebouwd tot 6-2.

Op bord 1 speelde de tegenstander van Adriaan ter Mors (met wit) een slappe variant van het Frans:
1.e4 e6 2 g3 d5 3.g2 dxe4 4.xe4 f6

Not a great day for the theory of chess”, aldus Seirawans (geloof ik) commentaar in Chessmaster 10. In de partij keek wit vrijwel de hele partij tegen een klein minnetje aan totdat het volgende eindspel werd bereikt:

Henk van der Tol-Adriaan ter Mors
Delft 2009

Diagram
 
Wit is hier aan zet en speelt 31.b3??
Dit verliest, al is nog enig rekenwerk vereist om de winnende lijn te zien.
31...c3 32.c1??
Nu is het wel duidelijk hoe zwart wint.
32...c2 en wit gaf op.

Op bord twee investeerde Coen Leentvaar een aantal pionnen om een kwaliteit te winnen. De resulterende stelling leek me goed voor hem. Toen Coen echter meerdere malen op dame ruil aanstuurde gaf hij de kwaliteit terug. Nog steeds was zijn stelling niet heel slecht, en bovendien had zijn tegenstander veel meer tijd verbruikt, zodat Coen remise kon maken.

Op bord vier kwam Jolle Lont snel een pion voor. Ik heb de partij niet heel goed gevolgd, maar ik geloof dat er het volgende gebeurde: zijn tegenstander, met zwart, had een pion op c6 en een dame op c7 toen hij b5 speelde. De pion op c6 stond echter gepend door de witte dame op c2, zodat Jolle xb5 kon spelen. Uiteindelijk kreeg Jolle vrije a -en b-pionnen. Hij gaf de a-pion terug om de b-pion door te laten lopen. Kort daarop gaf zijn tegenstander op.

Op bord vijf speelde Jordy Krempel met zwart. Ik geloof niet dat het evenwicht in de partij ooit verbroken is geweest, en toen zijn tegenstander remise aanbod in een gesloten toren-eindspel kon Jordy dat makkelijk aannamen (we stonden al 2-0 voor).

Op bord zeven leek Paul van Riet lange tijd onder druk te staan met de zwarte stukken. Met name zijn dame op b8 stond inactief tegen een pion op d6 aan te kijken, die geblokkeerd werd door een pion op d5. Daar tegen over stond dat Paul een mooie voorsprong op de klok had opgebouwd van meer dan een half uur. Zijn tegenstander wist activiteit niet om te zetten in materieel voordeel, en Paul kon de rollen geleidelijk aan omdraaien. In de slotstelling had Paul alleen pionnen en zijn tegenstander ook nog een toren, maar hij kon niet verhinderen dat Paul een dame ging halen.

Herman Zonderland speelde in zijn tweede optreden voor DSC7 op bord zeven een leuke pot. In de complicaties toonde hij zich de handigste:

Herman Zonderland - Azzaad Ramsaroep
Delft 2009
Diagram
 Na 11...c8-g4

12.xf7+ xf7?
Na 12...d7! heeft wit niet beter dan remise na 13.xg4+!! xg4 14.e6+ met eeuwigschaak.
13.xg4 0-0?? 14.e6!
13...xd4 14.exd4 0-0 en wit staat een gezonde pion voor, maar er moet nog veel gebeuren.
14...xe3+ 15.h1
En zwart gooit de handoek in de ring.

Op bord acht speelde Tabitha Snikkers een spannende partij. Haar lange rokade was riskant gezien de vooruitgeschoven c-pion (ik vermoed dat ze met 1.c4 opende), zeker toen de tegenstander kort rokeerde, zodat een Draak-achtige structuur op het bord verscheen. Haar tegenstander leek de hele partij in de aanval, maar toen de dames van het bord verdwenen had Tabitha wel een kwaliteit meer. Daar stond tegen over dat zwart een aantal pionnen meer had. Een zwarte pion of f2, gedekt door een loper, gecombineerd met een vrij-pion op de h-lijn zorgden er voor dat Tabitha geen activiteit kon ontwikkelen met haar toren, die op h1 stond ingesloten. Het wachten was toen tot de zwarte koning was binnengedrongen op g2, waarna Tabitha opgaf.

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap