Delftse SchaakSite

DSC4 wint na replay van Schaakhuis en doet nog mee om de podiumplaatsen

Zoals verwacht bleek Schaakhuis 1 opnieuw een gevaarlijke tegenstander, maar DSC4 wist uiteindelijk toch een verdiende overwinning binnen te slepen.

De wedstrijd begon wat vertraagd door wat parkeerprobleempjes van 3 DSC-ers en 2 afwezige Schaakhuizers (?). Schaakhuis wist uiteindelijk nog 1 vervanger te regelen die op (of net over) de valreep aankwam, zag en overwon. Diederik kreeg echter een gratis punt en kon de hele avond toekijken. Wellicht dat hij nog wat meer gezien heeft.

Roland zijn tegenstander kwam dus ruim een uur te laat, maar Roland verzuimde er een lange partij van te maken. Uit de opening stond hij met zwart op zijn minst twijfelachtig en hij verloor eigenlijk al snel materiaal (een kwal). Dit kwam hij niet meer te boven en kon hij dus gaan analyseren. Zo stond het dus al snel 1-1, en daar waren wij uiteraard niet blij mee, want de rest was nog niet overtuigend. Koen aan bord 1 had ogenschijnlijk een riskante openingsopzet gekozen met een lange rokade tegen half-open b-lijn, al leek het behoorlijk. Tjomme Klop inversteerde veel tijd om iets te vinden. Ikzelf had aan bord 2 - ik wilde immers niet dezelfde tegenstander als in de eerste heat - een witspeler getroffen die zeer op safe speelde en het stond vermoedelijk volstrekt gelijk. Toine leek een typische Toine-stelling te hebben, dit keer met wit. Daardoor vond ik toch dat hij steeds ietsje beter stond.

Rufael zat dus tegen mijn vorige tegenstander en was magnifiek uit de opening gekomen. Druk tegen een zwakke pion en een ontwikkelingsvoorsprong. Het leek mij logisch dat wit een pion zou verliezen. Mark had een lastige stelling. Eerst dacht iki dat hij goed stond, maar zwart kreeg steeds meer spel, hoewel zijn koning in het midden bleef. Tot slot Olivier die zijn tegenstander bestreed met een wapen wat hij onlangs zelf tegen had gekregen. Hij kwam wat mij betreft zeer behoorlijk te staan, maar miste wel de kennis/ervaring in die stelling. Het kostte dan ook flink wat tijd.

Koen wist een pion te winnen, maar zijn koning leek ietwat op de tocht te staan. Een leuke partij dus, maar voor ons lastig in te schatten. Ikzelf had een breekzet gedaan. Het witte centrum werd aangetast, maar ik was niet zeker van mijn zaak, er kleven wat nadelen aan denk ik. Rufael won inderdaad een pion, maar blunderde deze enkele zetten later weer terug wegens een bankrank grapje... Mark kwam steeds minder te staan en Olivier had een tegenaanval toegelaten en er werd steeds minder voor zijn kansen gegeven. Al met al geen onverdeeld succes.

Olivier verloor inderdaad, er kwamen teveel stukken binnen, alwaar al snel materiaal bleef hangen op f1. Maar toen begon het tij te keren. Mark had weliswaar een pion verloren, waardoor zwart een dubbele vrijpion had op de a-lijn, maar de koning in het midden bleek toch kwetsbaar. Hoe en wat weet ik niet wegens eigen partij, maar de door mij gehoopte centrumopstoot zal zwart wel de das omgedaan hebben. Koen had intussen de zwarte aanval geneutraliseerd en begon zelf aan een mataanval, terwijl ik iets verder gerekend had en een pion won met extra compensatie.

Intussen had Toine in een stelling die nog altijd ietsje beter voor hem was remise genomen, omdat hij meerdere goede tot gewonnen stellingen zag. Rufael had ondertussen zijn tegenstander in het dame+toreneindspel overspeelt. Het zal in principe remise geweest zijn, maar Rufael toonde aan het eindspel (beter) te begrijpen. Niet meer op gerekend, maar wel erg nuttig. Mijn tegenstander was intussen in hevige tijdnood gevallen en net toen de pionnen uit de boom aan het vallen waren en er ook een flinke afruil aan zat te komen gooide hij de handdoek in de ring. Daardoor was nu de overwinning een feit en kon deze nog uitgebouwd worden door Koen.

Zijn stelling leek me ondertussen gewonnen, maar hij had een onnauwkeurigheidje begaan, waardoor wit waarschijnlijk eeuwig schaak had. Net als ondergetekende dacht Koen er echter uit te lopen. Dit faalde op een even mooie als pijnlijke kruispenning. Dit kostte Koen de dame en dus de partij. Jammer, pijnlijk, maar beter nu dan op een ander moment.

Al met al een krappe, maar toch wel verdiende overwinning vond ik. Hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken tegen WSC 2.

PSchaakhuis 11808-DSC419443½-4½
1Tjomme Klop1911-Koen Lambrechts21481 - 0
2Marco van Straaten1953-Martin Glimmerveen19950 - 1
3Osman Bruls1773-Toine-Gerard Prangers2036½-½
4Hans Then1802-Rufael Mekuria21640 - 1
5Reggy Brouwers1817-Mark Versteegh18090 - 1
6N.O.--Diederik van Heijgen18330 - 1R
7Jean Michel Beeloo1661-Olivier Marincic17651 - 0
8Paul Regeer1742-Roland ten Have18001 - 0

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap