Delftse SchaakSite

DSC4 zet vizier weer naar boven na winst op Promotie 3

In Zoetermeer wist DSC4 gelukkig weer wat punten te sprokkelen. Tegen een op papier zwakkere tegenstander - Promotie 3 - werd het 3-5.

Als eerste was denk ik Diederik klaar. Hij speelde vanavond weinig overtuigend en stond al snel tegen een isolani aan te kijken. Terwijl ik dacht dat het niet nodig was die te verliezen gebeurde dat wel. Maar zelfs dan leek het niet nodig om te verliezen, maar het wilde blijkbaar niet.

Daar tegenover stond een behoorlijk regelmatige overwinning van Seth, dit ondanks een door de trein opgelopen vertraging. Aanvankelijk leek Hans vd Wijk nog wel wat te hebben met wit, maar langzaam maar zeker werd hij verder teruggedrongen en nam Seth de aanval over. Goede partij geloof ik, al heb ik het einde een beetje gemist.

Aan bord 7 had Mark een remise gemaakt. Hij kwam behoorlijk uit de opening, won zelfs een pion, maar wist dit voordeel niet vast te houden. Na een 'overlook' moest hij zelfs een kwaliteit inleveren. Maar het resterende eindspel (toren en loper tegen paard en loper) was volgens mij meestal remise. Zo ook hier.

Hierna werd het echt spannend. Eerst verloor Olivier nog, maar de overige partijen eindigden in de tijdnoodsfase. Olivier zijn tegenstander had activiteit in ruil voor de isolani. In zo'n stelling is het dan altijd lastig om je stukken uit de knoop te houden. Olivier liet helaas toe dat wit zijn isolani op kon lossen (doorschuiven) met behoud van voordeel. Ik begreep dat het slecht afliep, maar vermoedelijk kan iemand hier meer over vertellen.

Zoals gezegd waren de overige partijen spannend, waaronder dus mijn eigen partij, dus ik zal niet alles gezien hebben. Marco stond eerst heel goed, won een pion, maar scheen deze heel snel weer terug te hebben gegeven. Na heel goed te hebben gestaan is het altijd lastig om weer om te schakelen. Hoewel hij naar verluid aardig wat risico's nam bleef de partij remise.

Rufael had aanvankelijk weinig bereikt met wit. Zwart hield zijn koning behoorlijk veilig in het midden en begon een koningsaanval. We waren van mening dat het er langzaam beter uit kwam te zien, maar ik kan niet helemaal zeggen waarom. In ieder geval zag ik later een eindspel met een kwal meer. Wellicht dat het ratingverschil toch mee speelde. Rufael won dus.

Ikzelf was met zwart goed uit de opening gekomen. AL vrij snel voelde wit zich genoodzaakt om een pion te geven om enigzins onder de druk uit te komen. Het was echter wel een veilige pion voor. Over de half open h-lijn had wit helemaal geen druk. Ik blies met enkele 'krachtzetten' echter mijn eigen stelling compleet op en Frits zal moeten uitwijzen of mijn tegenstander iets gehad heeft. In de praktijk was het gevaar geweken na paardruil, waarna er een stelling ontstond met ongelijke lopers en alle zware stukken. Ik stond echter nog steeds een pionnetje voor, dus dat gaf praktische kansen. De witte stukken verdwaalden in tijdnood, waar er een stuk opgesloten werd. Hij besloot de dame in te ruilen voor een toren, maar dit was kansloos.

Tot slot onze kopman Koen. Die kwam naar mijn smaak aan de witte kant van een siciliaan lekker uit de opening. Na een slagenwisseling kwam er een stelling uit met behoorlijke ontwikkelingsvoorsprong, maar wel een potentieel zwakke pion voor Koen. Hij speelde echter nauwkeurig en wist een aanval op te zetten. Het zag er vrij dodelijk uit, maar zwart wist met kwalverlies te ontsnappen. Volgens mij had Koen ook een pionnetje meer. Ik denk zelf dat Koen altijd gewonnen heeft gestaan, maar zoals een der Zoetermeerders opmerkte leek het wel alsof hij de controle in tijdnood enigzins kwijt was. En zoals JP zei: een foutje met mat in weinig zat in een klein hoekje. Uiteindelijk werken echter de dames geruild en was er - zeker met 10 seconden increment - een eenvoudig eindspel over.

Promotie 31750-DSC419373 - 5
1Ruurd Kunnen1901-Koen Lambrechts21480 - 1
2Gerhard Eggink1825-Martin Glimmerveen19950 - 1
3Rens Minnema1765-Rufael Mekuria21640 - 1
4Hans van der Wijk1820-Seth van der Vegt19320 - 1
5Hans Minnema1734-Marco Anink1853½-½
6Frank Kapteijn1670-Olivier Marincic17651 - 0
7Erwin Guijt1583-Mark Versteegh1809½-½
8Arjen Schuurman-Hess1700-Diederik van Heijgen18331 - 0

er zijn 13 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap