Delftse SchaakSite

KNSB-bekerteam geeft Promotie geen schijn van kans

Het KNSB-bekerteam is weer een ronde verder door een optimale prestatie tegen Promotie. Hoewel eveneens als DSC uitkomend in de tweede klasse KNSB, waren ze verzwakt naar Delft gekomen. Zelfs de eer wisten ze niet te redden: DSC won gedecideerd met 4-0.

Als eerste was Patrick de Bas klaar. Met zwart mocht hij de Delftse eer verdedigen op het staartbord. Hoewel hij het idee had in de opening een tempo te hebben verspeeld, had zijn tegenstander volgens Patrick er nog minder verstand van. Nog voor dat de kemphanen de twintigste zet hadden bereikt, stond Patrick al heel erg goed. Dit werd soepel omgezet in een punt.

Op bord twee deed Gert Legemaat met zwart eveneens goede zaken. Zijn tegenstander verloor een aantal tempi in de opening, waarna het voor wit niet zo eenvoudig meer was om zowel zijn centrumpion op een goede manier te dekken als zijn koning in veiligheid te brengen. De pion werd gered, maar de witte koning kwam niet meer weg uit het centrum en werd over de witte velden opgebracht. Gert besloot met een kleine tactische pointe waarmee hij een stuk en de partij won.

Het was op dat moment al wel duidelijk dat de Delftse winst niet in gevaar zou komen. Op bord drie liet Richard Oranje de laatste minieme hoop van Promotie sneuvelen. Met wit had hij een raar soort egel op het bord gekregen. Richard had niet gerokeerd, maar zijn koning op f2 geparkeerd en was over de h-lijn gaan aanvallen. De zwarte stelling zal waarschijnlijk wel solide genoeg zijn geweest om mogelijke witte initiatieven te kunnen pareren. De zwartspeler blies echter zijn eigen stelling op, verloor een pion en de partij.

Op bord één maakte Joram op den Kelder het feest compleet. Met wit had hij een Maroczy-achtige structuur op het bord gekregen, en een subtiele schuifpartij lag in het verschiet. Dit was echter aan zijn tegenstander niet besteed: hij verzwakte zijn damevleugel en liet vervolgens toe dat Joram met een schijnoffer twee paar lichte stukken ruilde. De witte controle over de stelling kwam daarna niet meer in gevaar: Joram bestookte de zwakke zwarte pionnen en won er eentje. Het toreneindspel met extra vrijpion op d6 tikte hij vervolgens soepel naar winst.

Een perfecte overwinning voor het KNSB-bekerteam. Er zal nog geloot moeten worden voor onze volgende tegenstander. Met een beetje geluk wordt dat niet Sas van Gent uit, dat is nog een van de mogelijkheden...

DSC2178-Promotie20204-0
1Joram op den Kelder2228-Henk Noordhoek21201-0
2Gert Legemaat2188-Sipke de Swart19761-0
3Richard Oranje2118-Maarten van Zetten19651-0
4Patrick de Bas2125-Erik Hennink19911-0

er zijn 14 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap