Delftse SchaakSite

DSC4 verliest met minimaal verschil van Botwinnik 2

Ondanks 2 volle punten van invallers Koen en Johan wisten we het net niet te redden tegen het op papier iets sterkere (niet veel als je de rating van Koen meetelt) Botwinnik 2.

DSC4 heeft na de gestaakte wedstrijd tegen Schaakhuis eindelijk weer een wedstrijd voltooid. Ook dit keer was staken misschien een betere optie geweest, want met het 3½-4½ verlies zijn we niet veel opgeschoten.

Deze avond misten we maar liefst drie spelers: Jaap is aan het overwinteren in Zuid-Europa en Toine en Marco konden er vanwege privé-omstandigheden niet bij zijn. Met een selectie van negen man maakte dit dat we twee invallers nodig hadden. Koen Lambrechts en Johan van de Pol werden bereid gevonden mee te doen.

Bord 3: Seth kwam mijns inziens wat ongemakkelijk uit de opening, wist zich te bevrijden en stond “best ok”, maar maakte vervolgens een blunder; 0-1

Bord 5: Olivier had in de opening een stuk kunnen winnen maar zag dit niet en bovendien was de stelling dan ook erg tricky geweest. Hij koos voor een andere oplossing, waarmee hij ++ tegen +3 verkreeg. De stelling bleef wel verdacht en het remiseaanbod van zijn tegenstander werd dan ook snel geaccepteerd. Alweer een goed resultaat tegen een sterkere tegenstander voor Oli! Stand: ½-1½.

Bord 4: Martin kwam met een plusje uit de opening. Dat dit nog lang niet gelijk is aan gewonnen staan bleek maar weer, door een misrekening kwam zijn tegenstander beter te staan. Toen Martin later ook nog materiaal verloor, moest hij de strijd staken; ½-2½.

Bord 7: Invaller Johan speelde (samen met Koen) de beste partij van de dag. Zijn tegenstander gaf een pion weg en offerde er vervolgens nog eentje voor een gevaarlijk uitziende koningsaanval. Johan gaf rustig een pion terug en won vervolgens een stuk in de complicaties. Dat soort invallers kunnen we vaker gebruiken! 1½-2½

Bord 1: Rufael kwam niet in zijn spel en stond de hele partij gedrongen. De sterke Duijzer dirigeerde rustig zijn stukken naar de vijandelijke koning en besloot met een stukoffer.

Met een stand van 1½-3½ zag het er niet best uit. Koen stond technisch gewonnen en Diederik stond erg goed (en misschien ook wel gewonnen), maar Mark probeerde wanhopig een moeilijk eindspel te verdedigen.

Toen gebeurde een wonder. Op bord 8 had Mark het de hele partij lastig gehad met zijn tegenstandster. Hij had in de opening een pion gewonnen, maar het loperpaar dat daar tegenover stond was erg sterk. Hij wist de druk weg te ruilen maar verloor daardoor twee pionnen, zodat hij er nu één achterstond. In de analyse bleek dit eindspel erg goed voor Mark(!), maar hij zag het niet. Daardoor kwam hij in een eindspel dat hij nauwkeurig moest keepen. Zijn tegenstandster was in tijdnood en wikkelde verkeerd af, waardoor Mark met een fraaie doorbraak zelfs het volle punt wist te pakken! 2½-3½ met twee gewonnen stellingen!

Mark Versteegh-Yvonne Ferrier
Delft, 2009

Diagram
 
1.xc5 xc5 2.f5 gxf5?gxh5 +-
Na 2...h4 is het remise

De vreugde was echter van korte duur. Op bord 6 had Diederik al sinds de opening erg goed gestaan. Dit vertaalde zich in pionwinst en later in kwaliteitswinst. Daarna ging het echter helemaal mis. De kwaliteit en enkele pionnen werden ingeleverd en zijn tegenstander wikkelde af naar een eenvoudig gewonnen pionneneindspel.. 2½-4½ en de wedstrijd dus verloren.

Op bord 2 ging het voor Koen (de andere invaller) dus nergens meer over. Dat was jammer, want hij speelde een erg goede partij. De hele partij had hij een positioneel voordeeltje en meer ruimte. Dit werd keurig omgezet in pionwinst. Vervolgens snaaide hij er nog eentje mee en het resterende ++2 tegen + werd soepel in winst omgezet.

Eindstand: 3½-4½. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de winst er volgens mij slechts 10 minuten heeft ingezeten, maar ik schijn stellingen wel vaker te negatief te beoordelen... Aan de andere kant grijpt een team in vorm de kansen die het krijgt en die hebben we deze avond niet gegrepen.

Met nog 4 wedstrijden te gaan kunnen we ons nu (met 2mp uit 3 wedstrijden) het best richten op een plaats in de middenmoot. Een tweede promotieplaats is theoretisch nog wel mogelijk, maar met wedstrijden tegen Botwinnik 1 en WSC 2 nog in het vooruitzicht is dat lastig. Daarnaast moeten we ook nog tegen Promotie 3 en tegen Schaakhuis (dat met zeven man 4-4 tegen Botwinnik 1 speelde).

Het moet dus beter, maar hoe? Training? Tactische opstellingen? De volgende keer gewoon acht invallers? Of gaat het gewoon een keer meezitten? In ieder geval kunnen we revanche nemen als heel Botwinnik 2 binnenkort invalt in hun eerste team.

DSC41880-Botwinnik 219183½-4½
1Mekuria R.N.2134-Duijzer J.W.20930 - 1
2Lambrechts K.?-Pouwels S.J.H.M.20741 - 0
3Vegt S.J. van der1902-Smaal L.18800 - 1
4Glimmerveen M.A.1968-Heek P.F.18940 - 1
5Marincic O.1766-Middelkoop F.H.1875½ - ½
6Heijgen D. van1832-Eijsbroek J.D.18700 - 1
7Pol J. v/d1743-Michielen F.17991 - 0
8Versteegh M.1812-Ferrier Y.18591 - 0


Verslag van Botwinnik

er zijn 10 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap