Delftse SchaakSite

DSC3 verrast Oud Zuylen en wint

In de vierde ronde moest DSC3 het opnemen tegen Oud Zuylen. Vorig jaar speelde deze club nog in de tweede klasse B, waarin ook DSC2 speelde. Toen wonnen de Delvenaren met het kleinst mogelijke verschil. Het derde deed het zelfs nog iets beter; de editie van het seizoen 2008-2009 werd met 5-3 door DSC gewonnen.

Wie na een tweetal uurtjes binnen was komen wandelen, had echter geen overwinning voor DSC voorspeld. Op de borden 6 en 8 had DSC duidelijk problemen. Alleen op bord 1 stond Ted Barendse duidelijk beter. De andere borden waren nog niet echt duidelijk.

Het eerste bord dat klaar was, was het zesde bord. Bart Meulemans was niet echt lekker uit de opening gekomen. Hij had een flinke ontwikkelingsachterstand opgelopen en zijn koning belandde na verloop van tijd op b4 (Bart had zwart!). De dappere koningswandel mocht echter niet baten, Bart kwam zijn problemen niet te boven en moest de vlag strijken.

Ook Naomi Snikkers was niet goed uit de opening gekomen. Ze had te kampen met een achtergebleven d-pion, die hevig door haar tegenstander werd belegerd. Uiteindelijk bleek de pion niet houdbaar, en Naomi kon niet genoeg actief tegenspel ontwikkelen voor compensatie. Ze verloor en daarmee nam Oud Zuylen een 2-0 voorsprong.

Ter compensatie had DSC zoals gezegd op het eerste bord een goede stelling. Teds tegenstander was in de problemen gekomen en had in het middenspel een kwaliteit geofferd. Het leek in eerste instantie alemaal erg goed voor Ted, al had Ted geen pionnenstructuur meer over. Hij grossierde in geïsoleerde pionnetjes, al dan niet in dubbelpion-formaat. Het bleek allemaal een stuk lastiger dan gedacht toen Teds tegenstander een vrijpion wist te creëeren die erg hard begon te lopen. Zo hard zelfs dat Ted de pion niet meer kon stoppen. Daarmee werd het zelfs 3-0 voor Oud Zuylen.

Gelukkig ontwikkelden zich er op de andere borden wel de nodig plusjes. Henrik Tamerus stond zeer actief, Arno Wiersma was in een dame-eindspel met goede loper terecht gekomen, Seth van der Vegt kwam een stuk tegen 2 pionnen voor, en René van Alfen had in het middenspel een pionnetje geconsumeerd en niet meer teruggeven. Alleen op bord 2 zag het er niet zo goed uit; Ricardo Slaa stond een kwaliteit achter.

De eerste Delftse overwinning kwam op naam van Henrik. Henrik was in het middenspel zeer actief komen te staan. Met een paar subtiele loperzetten werd zwart gedwongen b8 te spelen, terwijl de zwarte koning op a8 stond. Er kwam een wit paardje te hulp om stikmat te dreigen, waarna zwart niet meer uit de problemen kwam.

Diagram
 
Het eindigde met xh4 e7 waarna zwart opgaf. Zwart had rekening gehouden met xf7, maar met de tekstzet wint wit gewoon een stuk (xe8 xe8 c7+).

Even later won ook Arno. Arno was iets minder actief uit de opening gekomen, maar er was veel dichtgeschoven. Toen zijn tegenstander de zwartveldige lopers ruilde bleef een eindspel van + tegen + over. Arno's loper was echter veel beter, nadat hij deze had bevrijd. Het resterende eindspel werd door hem in een punt omgezet.

Vrijwel direct daarna maakte Ricardo 3-3. Ricardo was in het middenspel in de problemen gekomen en had besloten een kwaliteit te geven. Hij had wel enige compensatie in de vorm van een loperpaar, maar het leek veel te weinig. Zijn tegenstander liet hem echter actief worden, om vervolgens in de tijdnoodfase een bok te schieten. Ricardo had een dubbele aanval op h2 en een ongedekte toren. Zijn tegenstander gaf onmiddellijk op.

Er waren nog twee borden over nu, die beide positief leken voor DSC. Eerst moest echter de tijdnoodfase worden overleeft. Voor Seth was dat niet zo'n probleem, zijn tegenstander had tijdnood maar voltooide de 40 zetten op tijd. Bij René was het spannender, maar zowel hij als zijn tegenstander haalden de tijdcontrole. Seth ging de laatste fase in met een stuk meer (+ tegen ), maar twee pionnen minder. René had een gezonde pion meer en bezat een sterk loperpaar.

Hoewel de stuurlui de stelling van Seth nog behoorlijk moeilijk vonden, was Seth als eerste klaar. De verbonden vrijpionnen van zijn tegenstander waren nooit actief geworden, en Seth had zijn stuk meer dan prima uitgebuit. Daarmee was het eerste matchpunt binnen. René maakte het daarna nog mooier door zijn pluspion netjes te verzilveren. Gesteund door zijn ijzersterke loperpaar gingen zijn centrumpionnen naar voren, en die bleken niet te stoppen.

DSC3 heeft nu 5 matchpunten en staat gedeeld tweede met onder andere Oud Zuylen.

De persoonlijke uitslagen:
 Oud Zuylen2016-DSC319503-5
1Jaap van der Tuuk2148-Ted Barendse20881-0
2Wilbert Surewaard2139-Ricardo Slaa21130-1
3Frans Sanijs2056-Henrik Tamerus19610-1
4Ruud Hoogenboom2094-Arno Wiersma20330-1
5Huib Oly1945-Seth van der Vegt19020-1
6Carol-Peter Gouw1951-Bart Meulemans18351-0
7Rob van de Walle1938-René van Alfen18800-1
8Wout van Goor1860-Naomi Snikkers17871-0

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap