Delftse SchaakSite

DSC7 uiteindelijk ruim langs Botwinnik 5

Aan het begin van de avond zag het er niet best uit. Toch heeft DSC7 nog met 5½-2½ gewonnen van het Botwinnik 5.

Om te beginnen verloor Jordy Krempel op bord zeven - nadat hij zijn stukken onhandig had neergezet - een stuk. Teamleider Adriaan ter Mors, verloor in de opening via een kleine combinatie zijn pion op f7 en een veilige koningsstelling.

Varenkamp-Adriaan ter Mors
Delft 2008

Diagram
 
8...h6? 9.xf7+ xf7 10.c4+

Corniel Nobel - op het bord naast hem - speelde de opening onnauwkeurig en kon kiezen tussen een stelling met een pion meer en enorme aanval tegen, of evenveel pionnen in ruil voor een minder gezonde stelling. Hij koos voor het laatste.

In de wandelgangen wist Joram op den Kelder - niet de eerste de beste - uw verslaggever te melden dat hij geen stuiver voor de kansen van DSC7 zou geven. Uw verslaggever was zelf te ziek (migraine en koorts) om hier ook maar iets tegen in te brengen.

Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, zo blijkt. Jolle Lont speelde een degelijke partij en maakte al vrij snel 1-1 nadat Jordy verloor.

Antoon Frehe maakte vervolgens remise. Hoe en wat is uw verslaggever geheel ontgaan.

Johan van de Pol kreeg een koningsaanval in de schoot geworpen. Zijn tegenstander weigerde te rokeren. Johan leidde zijn stukken netjes richting de vijandige koning en het was gedaan met de koopman.

Corniel stond de hele partij minder. Totdat zijn tegenstander in een gelijkwaardig einspel een pion liet snoepen:

Corniel Nobel-Han Perluka
Delft 2008

Diagram
 Na 30...a7-a5

31.d4 d6?! 32.f3 f6?
32...d8 33.xh4 h8 en zwart wint de verloren pion weer terug.
33.xh4 en wit won.

Invaller René Poots - die in allerijl van een partij in de interne was weggetrokken - bleek de meeste problemen te hebben opgelost en vroeg of remise een legitieme optie was.

Bij een stand van 4-2 bood Adriaans tegenstander remise aan. Adriaan had nadat hij zelfs lange tijd het betere van het spel had gehad, een eindspel op het bord gekregen waarbij beide spelers twee torens en een loper hadden (van ongelijke kleur). De eerste set torens was reeds geruild, en Adriaan dreigde ook de tweede set af te ruilen. Het resterende eindspel bood Adriaan een heel klein plusje, en wit geen enkele winstkans.

Als laatste was nog Jan van de Donk bezig op bord 1. Ook hij had torens en lopers van ongelijke kleuren op het bord. Echter ook een sterke aanval over de zwarte velden. De aanval wist zijn tegenstander af te slaan, maar dit koste hem ruimte en tijd. Jan had hierdoor de mogelijkheid een pion naar de overkant te leiden. En dat deed hij. Met een pion op promoveren en 30 seconden resterend gaf zijn tegenstander op.

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap