Delftse SchaakSite

DSC5 wint ook tweede wedstrijd

DSC5 wint ook de tweede wedstrijd. Tegen Scheve Toren2 werd het 2½-5½.

Op een miezerregenachtige vrijdagavond vertrok het team van DSC5 naar Pynacker om aldaar tegen Scheve Toren 2 aan te treden. Qua ratinggemiddelde moest een overwinning kunnen, maar de praktijk is vaak weerbarstig.

En dat laatste bleek ook, want rond half tien was de balans lichtjes in ons nadeel. Kees van der Meer (1) had een ruimtevoordeeltje, maar meer ook niet. John Spierings (2) stond gelijk. Rob Smits (3) probeerde (tevergeefs) een octopus te creëren op d6. Roland ten Have (4) had na 4 zetten al een pion weggegeven en trachtte compensatie te vinden. Edgar Huisman (5) had als enige wel een plus-stelling met een krachtige K-aanval. Adriaan ter Mors (invaller aan 6) was een kwal kwijtgeraakt. Simon Broos (7) stond gelijk. Ten slotte was Jack Duijvenstijn aan bord 8 in een gelijkstaand +5 eindspel beland.

Een uurtje later zag het er echter een stuk rooskleuriger uit. In korte tijd vielen de punten.
Jack had zojuist een remise-aanbod afgewezen met de begeleidende tekst: “Nee, dan wordt mijn teamleider boos.” Uw verslaggever zag op dat moment de TL nadrukkelijk goedkeurend knikken. Jacks tegenstander was hier blijkbaar zo confuus van, dat hij een vork miste. Toen hij even later ook nog zijn paard naast het bord zag verdwijnen, hield hij het voor gezien (0-1).

Kees zag na een paar (volgens eigen zeggen) onnauwkeurigheden het licht. Hij won materiaal en daarmee direct het punt (0-2).

Even een haper in de machine, omdat Rob letterlijk zwart voor zijn ogen zag. En als je dan met wit speelt, is dat niet goed (1-2).

Edgar daarentegen ging dwars door de zwarte stelling van zijn tegenstander heen. Hopelijk zien we die slotaanval nog als aanvulling op dit verslag. Edgar moet dan eerst de zetten achterhalen, want die had hij niet meer (1-3).

Roland dirigeerde vanuit een soort desperado zijn -pionnen richting de witte rokadestelling. Dat had succes, want zijn opponent raakte het spoor bijster (1-4).

En Adriaan, onze invaller voor Theo die zijn huwelijksjubileum vierde (van harte!), slaagde er met hard knokken in (chapeau!) om een remise uit het vuur te slepen (1½-4½).

Cees Kerkhof- Adriaan ter Mors
Pijnacker, 2008

Diagram
 
45...g2!? 46.f1 d2 47.ed3??
De fout waar zwart op hoopte.
47...b5! Met remiseaanbod, zwart was zelfs in de veronderstelling nog verloren te gaan. Dit is niet juist. Wit is diegene die het nog fout kon doen. Wellicht zag hij dat zelf ook in, want hij nam de remise aan.

Onderwijl had John afgewikkeld naar een technisch gewonnen -eindspel met pion meer. Als je echter zo hopeloos uit vorm bent als hij, dan is dat niet direct een aan te raden keus. De techniek is dan immers ver te zoeken. Dat bleek ook. De zetten die hij vervolgens uitvoerde, deden pijn aan de, of in ieder geval uw verslaggevers, ogen. Na afloop hoorde uw verslaggever John mompelen dat hij voorlopig met schaken stopt. Eerst meer rust op zakelijke en privé-fronten. 2½-4½

Simon was, net als in de eerste wedstrijd, als laatste bezig. Tradities moet je koesteren. Er stond een eindspel van +5 tegen #BW#+4 op het bord met voor Simon het paard. Simon speelde het, zoals we van hem gewend zijn, secuur en rustig uit.
Daarmee was de eindstand 2½-5½ bereikt en hebben we nog 100 procent aan wedstrijdpunten.

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap