Delftse SchaakSite

KNSB bekerteam verslaat Oegstgeest

Het KNSB bekerteam van DSC heeft de volgende ronde bereikt na een 3-1 overwinning op Oegstgeest. Marten Wortel gaf de voorkeur aan bridge en Richard Oranje was helaas ziek (beterschap Richard!), maar gelukkig werden er uiterst bekwame vervangers gevonden in Kim Meulenbroek en Ted Barendse. Samen met Gert Legemaat en Joram op den Kelder wisten zij Oegstgeest, dat ook verzwakt was wegens het niet meespelen van Fred Slingerland, prima partij te bieden en uiteindelijk te verslaan.

Op bord 4 kreeg Ted met wit een stelling op het bord waarin niet heel veel aan de hand was. Zijn tegenstander zag z'n buurman en teamgenoot remise aanbieden, en besloot prompt dit ook maar te doen. Ted hoefde hier niet al te lang over na te denken en ging gewoon lekker bezig met waar hij voor gekomen was: een partij schaken! Dit bleek een goede beslissing, want hij zette zijn tegenstander vrij gedecideerd van het bord.

Op bord 2 kwam Gert met wit prima uit de opening. Zijn tegenstander besloot zijn gefianchetteerde koningsloper af te ruilen om de witte pionnenstructuur te verzwakken en dames te ruilen, maar Gerts lopers waren meer dan voldoende compensatie voor dit structurele nadeel. Gert ging eens lekker op de zwarte koning af. Zijn tegenstander voelde zich al snel gedwongen om een van de witte lopers af te ruilen, waarmee Gerts structuur hersteld werd. Helaas liet Gert in de daaropvolgende fase van het middenspel zijn voordeel glippen. Hij slaagde er niet in om de stelling voor zijn loper te openen, waarna het zwarte paard het betere lichte stuk was. Uiteindelijk verloor Gert een kwaliteit en de partij.

Op bord 1 wist Joram met zwart uit de opening het witvoordeel succesvol te neutraliseren. In het begin van het middenspel wist hij echter geen duidelijk plan te verzinnen, en na een onnauwkeurigheid kwam wit in het voordeel. Voor de tijdcontrole wikkelde zijn tegenstander af naar een toreneindspel met een pluspion, waar ook een iets beter eindspel met loperpaar tegen paard en loper tot de mogelijkheden behoorde. Joram wist in het toreneindspel zijn tegenstander steeds voor praktische problemen te stellen waardoor wit zijn vrijpion maar niet naar voren kreeg, terwijl de klok van beide spelers wegtikte. Met relatief weinig tijd op de klokken bleek Joram duidelijk handiger dan zijn tegenstander. Hij wist pionwinst te forceren, waarna hij ook een pion had die doorliep en zelfs dame+pion tegen dame op het bord kreeg. Dit is praktisch onhoudbaar met slechts minuten op de klok, en dat bleek dan ook: Joram won vrij soepel.

Tot slot mocht Kim het afmaken. Op bord 3 werd hij met zwart niet al te zeer op de proef gesteld en Kim kreeg soepel gelijk spel na de opening. Een heel klein plusje had potentie om langzaam steeds ietsje groter te worden, en Kim wees het remiseaanbod van zijn tegenstander dan ook van de hand. Kim slaagde er uitstekend in zijn voordeeltje steeds ietsje uit te breiden, terwijl hij bovendien ook nog een tijdsvoorsprong opbouwde. Uiteindelijk wist Kim het verzet van wit te breken en zijn tegenstander ging in hopeloze stelling door zijn vlag.

Kortom, een mooi resultaat. De invallers hebben hun waarde maar weer eens bewezen met twee overwinningen. Samen met 50% op de eerste twee borden tegen op papier sterkere tegenstand werd een verdiende 3-1 overwinning bereikt. De volgende ronde mogen we aantreden tegen de winnaar van Charlois tegen Erasmus.

 DSC2149-Oegstgeest ’8021323-1
1Joram op den Kelder2220-IM N. Nikolic23491-0
2Gert Legemaat2174-R. Straver21520-1
3Kim Meulenbroek2104-J.J. Piket20791-0
4Ted Barendse2097-H.T. Weiland19471-0

er zijn 9 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap