Delftse SchaakSite

DSC5 met minimaal verschil langs Schaakhuis

Met 4½-3½ heeft DSC5 Schaakhuis verslagen. Matchwinner was Simon Broos die als laatste klaar was een een pionneneindspel naar winst voerde.

Na de degradatie van 2007-2008 komt DSC5 dit seizoen uit in de eerste klasse van de HSB. Uiteraard is de uitdaging om direct terug te keren naar de PR-klasse. Als eerste hobbel moest op maandag 6 oktober Schaakhuis uit Den Haag worden genomen.
Hieronder het verloop van de wedstrijd in vogelvlucht.

Edgar Huisman was aan bord 5 vlug klaar met zijn partij. Hij had, volgens zijn zeggen, zijn avond niet. Het ging van kwaad (minder uit de opening) tot erger (weggedrukt in middenspel), dat zijn tegenstander goed benutte: 0-1.

Zijn buurman Theo Rekveldt, aan 6, trok echter spoedig de stand weer gelijk. Na een rustige partij gaf zijn tegenstander in een optisch gelijke stand een kwal weg, waarna Theo het karwei snel en pijnloos afmaakte.

Rond die tijd, met de tussenstand 1-1 dus, had Rob Smits aan 3 met veel doorzettingsvermogen en gepuf de fase overleefd waarin zijn oppo de enige open lijn had met voor Rob een tochtige koning. Het resterende eindspel van + 6 speelde Rob trefzeker en hij incasseerde het punt nadat zijn tegenstander zijn toren liet instaan en het daarmee voor gezien hield.

Roland ten Have, bord 4, was met een + tegen uit het middenspel gekomen waarin beiden hadden ge-0-0-0-d. Het sterke loperpaar was echter onvoldoende voor een winstpoging en ook zijn tegenstander zag geen winstweg: remise.

Kopman Kees van der Meer kent natuurlijk de schaakwijsheid “Doe nooit xb2, ook als het goed is”, dus (?!) deed Kees xb2 en moest daardoor tijdelijk achteruit spelen. Met veel paardengehuppel en door het invlechten van allerlei kleine en grote dreiginkjes, snoepte hij nog een pionnetje. Toen het mat of promotie was, kon Kees het punt noteren.

Aan bord 2 speelde John Spierings de opening onnauwkeurig. Toen hij halverwege de avond, met een labiel evenwicht op het bord, de verkeerde keuzes maakte, sloeg de balans door naar de tegenstander. Die speelde dit goed uit.

Jack Duijvenstijn was aan 8 al geruime tijd verwikkeld in een +7 eindspel. Dit ging zijn tegenspeler beter af, waarmee de tussenstand 3½-3½ was bereikt.

Alleen Simon Broos was toen aan bord 7 nog bezig met een dame-eindspel en beide spelers 6 pionnen op A+B en E t/m H lijn.

Simon bleef, met nog 3 minuten op klok, koel doorspelen en liep met zijn K naar de D-vleugel. Zijn tegenstrever had het, met minder dan 1 minuut bedenktijd, duidelijk warmer. Toen deze een onreglementaire zet moest herstellen, resteerde een pionneneindspel. Nou ja, eindspel: Simon nog de 4 pionnen op E t/m H en de concurrent noppes. Simon mocht zich met zijn winst ‘matchwinner’ noemen.
Heren, de kop is er af, de eerste punten zijn binnen.

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap