Delftse SchaakSite

DSC5 bekroont een mooi jaar met kampioenschap

Dankzij een zwaarbevochten 5-3 zege op Rijswijk 2 is het vijfde kampioen geworden van klasse 1b van de HSB.

Na de afgelopen jaren, waarin niet helemaal duidelijk was waar het naartoe moest en in welke vorm, was dat voor voor dit jaar klaarhelder voor het team: er moest gewonnen worden!

Met een paar flinke versterkingen in de persoon van Martin Glimmerveen en Seth van der Vegt werd het team een serieuze kanshebber voor een eindoverwinning. Dit bleek dan ook na de eerste paar ronden waarin relatief eenvoudig werd gewonnen. Een sporadische nederlaag, hier en daar een remise, maar bovenal overwinningen. Eigenlijk werd van meet af aan bewijs geleverd dat DSC5 sterk was in klasse 1B. Samen met ons bewees ook Rijswijk 2 de andere teams de baas te kunnen. De perfecte ingrediënten voor een zeer spannende laatste ronde waarin wij het mochten opnemen tegen onze Rijswijkse opponenten.

Op papier, en tot dan toe ook in de praktijk, deden we niet voor elkaar onder. Beide alles gewonnen, en over de breedte sterke teams.

De match
Aanvankelijk leek er weinig aan de hand, maar al gauw had ik (Olivier Marincic) op bord 7 een verkeerde keuze gemaakt in de opening. Een fout die Bojanowski vakkundig vastpakte en niet meer los liet. Aan bord 1 maakte Rufael Merkuria vrij snel met zwart remise tegen de sterke Steffers. Een erg bevredigend resultaat! Tegenstanders van Seth en Henrik Tamerus handen onderwijl remise aangeboden wat (zeker achteraf) terecht werd afgeslagen; er zat nog veel te veel spel in en het was veel te vroeg. Er moest geschaakt worden! 4 bordpunten waren nodig, maar gespeeld werd voor een overwinning.

Diederik van Heijgen bereikte op bord 8 had een prima stelling; geen vuiltje aan de lucht, met een kleine tijdsachterstand. Mark Versteegh speelde op bord 5 een prima partij, waar voor beide kanten weinig aan de hand leek te zijn. Toen zijn tegenstander remise aanbood, nam Mark dit na een korte analyse aan.

Martin speelde op bord 4 een lastige partij waarin alle mogelijkheden nog open lagen. Ondertussen had Henrik zijn partij omgezet in winst, maar mijn stelling was inmiddels al verloren. Met een tactisch grapje kon ik mijn stelling nog even rekken, maar het kwaad was eigenlijk al geschied. De stand was dus 2-2 waar Seth, Martin, Diederik en Marco Anink nog bezig waren.

Langzamerhand ontsponnen zich wel positieve ontwikkelingen. Marco had inititatief en een pion, Martin een stuk, en Seth een overwegende stelling. Diederik leek in lichte tijdnood wel remise te kunnen keepen, maar een volhardende tegenstander kon nog wel eens roet in het eten gooien.

Martin speelde zijn voordelige stelling alsvanouds sterk uit en won zijn partij, waardoor de stand 3-2 werd: één punt verwijderd van promotie. Spanning dus op de 3 resterende borden. Diederik was nog steeds een remiste-achtige stelling aan het kiepen, Seth was zijn tegestander aan het wegdrukken, toen Marco's tegenstander in een gedrukte stelling een toren gaf en Marco won!!!! Campione!!!!!!!!!!!!!!!! Campione!!!!!!!!!!!!!!!! Oléééé Oléééé Oléééé...

Nog even rustig blijven om Seth en Diederik de ruimte te geven. Seth kon zijn stelling eigenlijk vrij makkelijk omzetten in winst. Diederik speelde in tijdnood waarschijnlijk iets te passief, en moest helaas berusten in een nederlaag. Erg jammer voor Diederik, maar het kind tegenover hem was er vast erg gelukkig mee.

Na deze laatste partijen was er de collectieve opluchting; natuurlijk win je met 5-3 gewoon overtuigend, maar het was desalniettemin een spannende avond. Rijswijk 2 komt van de promotieklasse, en het is gewoon een oerdegelijk team, en meer dan dat. Om tegen zo'n team het kampioenschap te halen en daarmee promotie af te dwingen doet het team meer dan goed! Het was niet een seizoen van bloed zweet en tranen, dat niet. Wel is er erg lekker gespeeld. De drive, de capaciteiten, de lol; er zit schwung in het 5e!

Volgend jaar promotieklasse, samen met het 4e en (helaas het) 3e. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, maar realisme dwingt ons tot andere doelen dan dit seizoen. Handhaving in deze klasse betekent een zware uitdaging, maar alleen daarmee kom je verder, op naar een nieuw mooi seizoen.

Gedetailleerde uitslag
 DSC51830-Rijswijk 218315-3
1Rufael Mekuria1820-Hendrik Steffers1925½-½
2Seth van der Vegt1841-Hans van Ootmarssen18881-0
3Henrik Tamerus1873-F. Snijders16931-0
4Martin Glimmerveen1882-Erik-Jan Tromp19501-0
5Mark Versteegh1868-Peter Gaemers1865½-½
6Marco Anink1928-Harry van der Stap17261-0
7Olivier Marincic1733-Roman Bojanowski18000-1
8Diederik van Heijgen1697-Wim Joustra17980-1

er zijn 16 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap