Delftse SchaakSite

DSC1 boekt kleine overwinning in Terneuzen

Het eerste team van DSC heeft de uitwedstrijd in en tegen Terneuzen met 4½-3½ gewonnen. Daarmee handhaaft het team zich in de subtop van de klasse, en mag het blijven hopen op een misstap van de koplopers.

De wedstrijd in Terneuzen begon voorspoedig. Walter Anema won zeer snel zijn partij, nadat zijn tegenstander na de opening Da4+ met stukverlies over het hoofd zag. Kees van der Meer speelde vervolgens remise en handhaafde daarmee zijn ongeslagen status.

Op de andere borden zag het er allemaal niet zo slecht uit. Arno Wiersma stond op bord zeven een gezonde pion voor. Alleen Gert Legemaat was in de problemen; tegen de sterkste speler van Terneuzen had hij Lxh3 met pionverlies gemist.

Naarmate de partijen vorderden veranderde het beeld. Het voordeel bij Arno verdween nadat hij in de afwikkeling een rekenfout had gemaakt. Hij bleef weliswaar een pion voor, maar het resterende toreneindspel leek remise. Chiel van Oosterom kwam op het eerste bord steeds beter te staan, maar bij Marten Wortel werd het steeds complexer, waarbij Marten een pion achter kwam. Jan-Peter van Zandwijk leek op het laatste bord wat in de knoop te komen. Zijn tegenstander had een pion meer, maar beide spelers bezaten veropgerukte vrijpionnen en het was allemaal niet zo duidelijk. Bij Joram op den Kelder tenslotte stond lange tijd een redelijk gelijke stelling op het bord.

Na de tijdnoodfase was het bij Marten mis gegaan. Hij had aanvalskansen gekregen op de witte koning, maar die sloegen niet door. Een witte c-pion op c7 was wel beslissend, en die was van zijn tegenstander. Gelukkig won Gert daarna. Gert had als gevolg van het gemiste Lxh3 het loperpaar kunnen bemachtigen, en zocht daar compensatie in. Het leek lange tijd niet veel te zijn, maar Gert speelde geconcentreerd. De stelling werd steeds opener, en plots wist Gert een matcombinatie op het bord te brengen.

De partij van Arno werd daarna remise. Arno had een toreneindspel van 3 tegen 2 pionnen op een vleugel nog wel een tijdje geprobeerd, maar dat was en bleef remise. Chiel stond ondertussen een pion voor in een veel betere stelling, en Joram had een stuk gewonnen tegen twee pionnen. Alleen bij Jan-Peter bleef het zorgelijk.

Chiel won inderdaad zijn partij, maar Joram wist het lastige eindspel dat was ontstaan niet te winnen. Joram had paard en loper, en een h-pion. Zijn tegenstander een loper (van dezelfde kleur) en een f-, g- en h-pion. Joram wist de witte h-pion nog te bemachtigen, maar kwam daarna niet verder.

De matchpunten waren daarmee binnen, en alleen Jan-Peter vocht nog voor een halfje. Hij had zijn vrijpion verloren, maar beide partijen hadden nog een toren en ongelijke lopers. Het was echter niet genoeg om de boel bij elkaar te houden. Daarmee werd de eindstand 4½-3½ voor DSC.

 Terneuzen2009-DSC121353½-4½
1Gosse Kamminga1891-Chiel van Oosterom23220-1
2Jordi Gernaert1971-Joram op den Kelder2169½-½
3Matthieu Freeke2264-Gert Legemaat21610-1
4Jan Breukelman2110-Marten Wortel23341-0
5DaniŽl Landsay1971-Walter Anema20360-1
6Albert-Jan Breukelman1979-Kees van der Meer2044½-½
7Quinten Ducarmon1909-Arno Wiersma1908½-½
8Wilfried Vleeskens1977-Jan-Peter van Zandwijk21091-0

er zijn 13 reacties: lees | reageer




de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap