Delftse SchaakSite

DSC5 wint als ware kampioen

Een kenmerk van echte kampioensploegen is dat ze slechte wedstrijden toch winnen. Zo zegt men weleens. Vanavond was het spelpeil bij DSC5 - Pomar 1 bedroefend, maar boekte het Delftse Studententeam een soepele 6½ - 1½ overwinning. Zo pakte het team de koppositie in klasse 1B weer terug van Rijswijk 2.

Met een heerlijke wokmaaltijd in de maag mochten we gaan schaken, in de wetenschap dat er op papier een enorm klasseverschil was. Wij hadden tot nu toe alles ruim gewonnen, terwijl Pomar stijf onderaan staat met louter nederlagen. Een makkelijk avondje dus!?

Bovengetekende zat op bord 1 en probeerde een nieuwe opening uit. Ik kreeg een stelling zoals ik die verwacht had, dus met zwart was ik tevreden. Naast mij offerde Rufael met wit een pion. Op zich tegen de Tijgerregels, maar hij had wel een enorme ontwikkelingsvoorsprong, dus ik was positief. Henrik op bord 3 kreeg een Sokolsky tegen, altijd schrikken. Hij pakte het positioneel aan, en leek met zwart op een klein voordeeltje te kunnen bogen. Seth daarnaast kende de opening niet, maar kwam toch heerlijk te staan.

Vervolgens bord 5, waar Mark op advies van Joram (hij scheen dat soort stellingen op internet goed te spelen of zo) een dameruil op d8 toeliet en aan het subtielere werk begon. Marco op 6 leek mij een typisch witvoordeeltje te hebben, maar niet meer. Olivier zat op zijn beurt aan bord 7 en het eerste wat ik van die partij gezien heb was een prinsheerlijke stelling voor zwart, voor Olivier dus. De rij werd gesloten door Diederik die (toen ik voor het eerst keek) slechts een miniem voordeeltje had (loper tegen paard). Maar al met al stond er eigenlijk niemand minder. Op schema voor de 8-0 dus ... ;-)

Helaas kwamen we toch op achterstand. Mark had subtieler gespeeld dan zijn tegenstander en stond duidelijk beter. Hij had bedacht dat hij g6 moest spelen om Pf5+ te voorkomen. Hij speelde g6 niet en verloor een pion. Hierna was het erg snel afgelopen. Gelukkig duurde deze misere echter niet heel lang. Seth had namelijk materiaal gewonnen: een dame en pion tegen toren en stuk, maar de zwarte pionnen leken rijp voor de sloop. Hij was snel klaar, dus zijn tegenstander zal het hem op het eind nog makkelijk gemaakt hebben.

Enige tijd later leek het ongeluk nogmaals toe te slaan. Olivier blunderde in totaal gewonnen stelling - naar later bleek halverwege een mat in 9 - een toren weg. In een oppervlakkige blik dacht ik nog wel remisekansen te zien, maar die omschakeling is altijd lastig. Verder vond ik Rufael's stelling naast mij langzaam verdacht worden. Hij speelde de traag, waardoor zijn tegenstander zijn achterstand in ontwikkeling ongedaan kon maken, zonder daarbij de gambietpion weer in te moeten leveren. Bij mij leek er een eindspel met een sterk stuk tegen een lange niet-promoveerbare pion aan te komen, dus ik ging maar eens een winstpoging zoeken.

Het ongeluk bleek echter sterk mee te vallen. Allereerst bleek Olivier nog wel erg goed te staan, wellicht zelfs objectief gewonnen, en na een onnauwkeurigheid van zijn te snel spelende tegenstander won hij. Ondertussen had ook Diederik gewonnen. Bij een afwikkeling had hij beter gerekend, want hij won een stuk en pion, waarop zijn tegenstander direct opgaf. Het werd snel 4-1, volgens mij won Marco. Hoe heb ik niet gezien.

Ook naast mij viel alles wel mee. Net toen ik dacht dat Rufael zelfs materiaal ging verliezen, moest ik even over mijn eigen stelling nadenken. Toen ik weer opkeek had hij een eindspel met een stuk meer. Dat hij dit stuk nog weggaf en een (pot?)remise pionneneindspel nog wist te winnen illustreert de kwaliteit van de match. Ondertussen had ik groot voordeel laten liggen, ondanks grootverbruik in tijd. Nadat - volgens mij - mijn tegenstander ook geen voordeel pakte was het volstrekt gelijk. Met nog slechts ruim een halve minuut voor mij nam hij remise, omdat het teamresultaat met de overwinning van Rufael rond was.

Enkele ogenblikken later moet Henrik er nog 6½-1½ van gemaakt hebben. Ook hier heb ik weinig gezien, behalve een positioneel gezien prima stelling. Wellicht dat een van de anderen nog een extra licht over de avond kan schijnen.

 DSC51828-Pomar 117246½-1½
1Martin Glimmerveen1882-Wouter van Markenstein1783½-½
2Rufael Mekuria1820-Perry van der Meer18301 - 0
3Henrik Tamerus1873-Felix Ferschtman17701 - 0
4Seth van der Vegt1858-Gerbrand Beekman17691 - 0
5Mark Versteegh1868-Vink C.16510 - 1
6Marco Anink1895-Frits Berendse16541 - 0
7Olivier Marincic1733-Vissers R.17631 - 0
8Diederik van Heijgen1697-Blaas C.15701 - 0


Aldus staan Rijswijk 2 en DSC5 nu beiden op kop met 10 matchpunten uit 5 rondes. Wij hebben echter 5 bordpunten meer dan Rijswijk 2. Winst in de laatste ronde voldoet voor het kampioenschap; als we zelf winnen van HSV 1 dan is een 4-4 gelijkspel ook voldoende. En wie weet, misschien maakt Rijswijk nog wel een misstap tegen de nummer 3, Promotie 4.

er zijn 17 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap