Delftse SchaakSite

DSC6 met groot fortuin langs WSC 5

Vanaf het begin van de avond leek DSC6 het moeilijk te gaan hebben tegen de nummer zeven van de ranglijst. Met het nodige geluk - en goed verdedigen - wist teamleider René Gelpke met 30 seconden op de klok het beslissende halfje veilig te stellen: 3½-4½

Als eerste was Corniel Nobel klaar. Nadat zijn tegenstander de opening niet heel actief had aangepakt stond hij op het punt in een goede stelling twee pionnetjes op te peuzen. Toen ging zijn tegenstander pardoes mat.

Diagram
 
De positie na 15...g6 16.xg6


Deze overwinning werd direct - en dan bedoel ik ook direct - gevolgd door een opgave van Roland ten Have. Hij had in een voor zijn tegenstander goed uitziende tegengestelde rokade stelling een stuk verloren en zag er geen heil meer in.

Een blik op de andere borden gaf de westlandse burger moed. Onze taxatie: we zouden met 2-6 of iets dergelijks gaan verliezen. Ook Albert Kemeling stond namelijk een stuk achter, Edgar Huisman en Gerard Bilars een gezonde pion in verre van goede stellingen, Sidney Cadot een kwaliteit tegen twee pionnen, maar dat leek in die stelling veel te weinig, en Simon Dirkse en René Gelkpe stonden ongeveer gelijk.

Albert had naar eigen zeggen een goede stelling berijkt en dacht met een combinatie klein materiaal te winnen. Door een tussenzetje van zijn tegenstander verloor hij echter een stuk. Hij speelde nog even door, maar zag al snel het nutteloze van poging in en gaf op. Toen stond het 1-2.

Ondertussen was Gerard Bilars drie pionnen achter gekomen en ging het bij Sidney van kwaad tot erger. Totdat zijn tegenstander iets te veel pionnetjes afruilde en Sidney zichzelf pat liet zetten:

Diagram
 

Ongeveer tegelijkertijd gaf Gerards tegenstander een stuk weg. Dat was nog steeds lastig voor Gerard maar hij hield het remise: 2-3.

En daar was de kentering. Edgar Huisman kreeg van zijn tegenstander een kansje en nam het initiatief over. Ook Simon Drikse had goede papieren, hij had ergens een stuk gewonnen. Dat betekende dat winst zelfs mogelijk was.

Teamleider René zwoege ondertussen echter in een ingewikkelde partij:

Diagram
 

1...fxe3 2.xe3 xf3 3.xf3 xe3 4.xe3 f8

En hij zwoegde voort.

Edgars couppoging was een succesvolle: zijn tegenstander stond op het punt mat te gaan - nadat hij eerder al een stuk had moeten inleveren - en gaf op. Simon had zijn volle stuk ingeruild voor een kleine kwaliteit in de hoop de stelling te vereenvoudigen - door een tussenzet had hij een kwaliteit achter kunnen komen, maar zijn tegenstander miste dat - maar het bleef lastig. Toen zijn tegenstander echter met zijn koning aan de wandel ging, ging hij mat.

Zoals aan het begin al verklapt: René maakte remise, maar spannend was dat wel. Na de complexe verwikkelingen was het met zo'n drie minuten een dameeindspel in gegaan, terwijl zijn tegenstander nog twintig minuten had. Door onhandig spel van zijn tegenstander had hij een vrij pion gekregen - zijn tegenstander had die niet - maar zijn tegenstander had eeuwig schaak. Maar omdat de tijd maar voorschreed aan beide kanten - en wit wilde winnen - was het een zenuwslopende toestand. Zou een van beide door zijn vlag gaan? Of zou René promoveren? Of zou zich laten foppen en zelf mat gaan?

U begrijpt hartritme stoornissen, verhoogde bloeddruk, en angstzweet, niet in de laatste plaats voor de toeschouwers. Met een zucht van verlichting en opluchting werd de remiseovereenkomst in ontvangs genomen.

Met nog twee wedstrijden in het vooruitzicht en drie punten los van de concurentie lijkt er weing aan de hand. Maar als het zo gaat als vanavond, is dat slechts schijn...

 WSC 51592-DSC616843½-4½
1P.D. van Antwerpen1665-Albert Kemeling17621-0
2Henk Haisma1702-Edgar Huisman17540-1
3Anja Valstar1544-Gerard Bilars1723½-½
4J. van Leeuwen1728-Roland ten Have17151-0
5Leen van Nieuwkerk1661-Corniel Nobel16460-1
6J.C. v/d Berg1588-René Gelpke1700½-½
7G. Zuyderwijk1465-Sidney Cadot1653½-½
8N. v/d Gaag1382-Simon Dirkse15160-1

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap