Delftse SchaakSite

DSC1 wint nipt van Rotterdam 2

Het eerste team van DSC heeft twee zwaarbevochten punten meegenomen uit Rotterdam. Pieter Buzing bezorgde in de laatste minuten van de gegeven speeltijd DSC1 een vol punt en daarmee een 4½-3½ overwinning.

Het eerste punt was voor Rotterdam 2. Bij Jan-Peter van Zandwijk was iets vreselijk mis gegaan in de opening. Een zwart paard kwam binnen op f2, at een toren op h1 op, en vervolgens kwamen wat meer zwarte stukken buurten bij de witte koning...

De volgende uitslag liet enige tijd op zich wachten. Het was Arend van Dop, die in zeer goede tot gewonnen stelling de enige dreiging van zijn tegenstander over het hoofd zag. Arend voerde nog even een tussenzet uit, en die leidde tot Dxg6+! De pion op f7 stond gepend door een loper... De zwarte koning stond even later mat.

Het totaalbeeld zag er voor DSC niet echt gunstig uit, maar in de tijdnoodfase keerden de kansen wat.

Kees van der Meer speelde op bord 4 remise. Kees was in het middenspel plots twee pionnen kwijtgeraakt, maar daarvoor had wit wel zijn fianchettoloper van g2 moeten investeren. Een zwarte loper nam bezit van h3, en zwart bleek de nodige compensatie te bezitten. Toen Kees een pionnetje terugwon stuurde hij het schip veilig de remisehaven binnen.

Joram op den Kelder zorgde aan het eerste bord voor een overwinning. Vanuit de opening had hij ruimtevoordeel gehad, en verbeterde hij langzaam zijn stelling. Een uitval van de zwarte dame bespoedigde het einde van de zwartspeler; Joram maakte er dankbaar gebruik van en won een stuk.

Ook Gert Legemaat won zijn partij. In de opening won hij een pion, maar die was niet helemaal gratis. Wit moest hard werken om alle zwarte dreigingen te parreren. Toen Gert eenmaal wist te rokeren was het ergste leed geleden. Gert wist vanuit zijn passieve stelling steeds actiever te worden, en benutte daarna zijn exta pion optimaal.

Bij Chiel van Oosterom waren de kansen in de tijdnoodfase ten goede gekeerd. Chiel was al vlot twee pionnen achter gekomen, al had hij er door een sterk loperpaar wel wat compensatie voor. In de tijdnoodfase wist hij echter eerst één, en later zelfs twee pionnen terug te winnen. Zijn a-pion rukte op, en kwam tot op a3. Of hij in die fase ergens gewonnen heeft gestaan weet ik niet, het oogde in elk geval erg dreigend. Na de tijdcontrole wist de witspeler de pion tegen te houden en werd het remise.

Kim Meulenbroek was enige tijd voor de tijdcontrole in het voordeel gekomen in zijn partij. Hij won een pion, en leek goede kansen te hebben. In de tijdnoodfase kwamen Kims stukken echter zeer passief te staan. Daarmee had de zwartspeler voldoende compensatie voor de pion. Enige tijd later werd tot remise besloten.

Dan rest de partij op bord 8. De tussenstand was 3½-3½ en alleen Pieter Buzing was nog bezig. De taxatie van de teamleider was remise. Pieter had een loperpaar, wit een loper en een paard, maar echt toegang leek geen van beide sperlers te hebben. Er werd door beide spelers echter vrolijk verder gespeeld. Wit posteerde zijn koning wat meer voorwaarts (op g4), maar gaf vervolgens een veld op en de witte koningwerd met schaak naar h5 gejaagd. Pieters loper kwam via h3 achter de witte pionnenstelling, en Pieter leek ineens kansen te hebben! Die kansen greep Pieter ook. Zijn koning, die centraler stond dan wits koning op h5, werd actief, en wit moest op zijn pionnetjes op de damevleugel gaan letten. Een foutieve maneuvre bespoedigde het einde omdat het wit een stuk kostte.

Zo kon DSC1 uiteindelijk toch nog 2 matchpunten mee naar Delft nemen.

 Rotterdam 22101-DSC121393½-4½
1H. Versteeg1996-Joram op den Kelder21690-1
2M. Besseling2190-Chiel van Oosterom2322½-½
3M. Strijdhorst1977-Gert Legemaat21610-1
4R. van Arkel2183-Kees van der Meer2044½-½
5H. Logmans2149-Kim Meulenbroek2040½-½
6M. Taha Yasen2239-Arend van Dop21761-0
7M. Schroeder2013-Jan-Peter van Zandwijk21901-0
8E. Vreugdenhil2061-Pieter Buzing20110-1

er zijn 14 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap