Delftse SchaakSite

DSC2 wint makkelijk van Messemaker 1

DSC2 heeft haar hoge klassering in de 3e klasse gehandhaafd door een makkelijke 5½-2½ overwinning tegen Messemaker in Gouda. Winst was er voor Ted Barendse, Patrick de Bas, Richard Oranje en Walter Anema, remises spelden Leo Hofland, Dolf Beltz en Frank van Zutphen. Alleen Willem-Jan van den Broek moest het onderspit delven. De overwinning kwam geen moment in gevaar.

Aan bord 2 speelde Ted met zwart voor de 2e keer binnen (ruim) een week tegen Ben van Geffen en belandde na 3 kwartier reeds in een eindspel met elk 6 pionnen en een toren. 95% van de spelers zou hier remise aangeboden en -genomen hebben, echter níet Ted die de toreneindspelkennis van zijn tegenstander wel eens op de proef wilde stellen. Deze schond de vuistregel in zo'n eindspel die voorschrijft voldoende activiteit te ontplooien. In plaats hiervan belandden de witte toren en koning passief in de verdediging en kon Ted zijn eigen koning naar een majestueueze positie manoevreren. Wit kon daarmee geen vin meer verroeren en wist daarmee het oorsponkelijk remise eindspel alsnog te verliezen!

Ondertussen had Patrick het beste van het spel verkregen tegen Arjan v/d Leij: pion voor en betere koningsstelling. Hoe hiervan effectief gebruik werd gemaakt kan de lezer aan de hand van diagrammen en analyse elders bewonderen.

Dolf speelde met zwart tegen Mark van Putten - hier werden de remisemarges nooit overschreden en aldus stond na zo'n 3,5 uur spelen een 1-4 tussenstand op het scorebord.

Walter speelde - ook met zwart - een geconcentreerde partij tegen topscorer Kees v/d Knijff. Deze laatste had in de vorm van een geisoleerde d-pion een dankbaar aanvalsobject voor Walter gecreeerd. Onze man maakte daarnaast handig gebruik van een ongelukkige opstelling van paard en dame in het witte kamp en kon in het middenspel een mooi punt aan de DSC totalen laten bijschrijven: tussenstand 1-5.

Resteren de partijen van beide invallers. Voor mijzelf liep een ander minder goed af dan tijdens de vorige beurt in Zeeuws Vlaanderen. Mijn tegenstandster, Talita Munnik, Nederlands kampioene, gaf blijk van goed strategisch inzicht en vond in een haar onbekende opening de zetten waarmee mijn openingskeus ter discussie kan worden gesteld. In een (nog steeds lastige) egelstelling dacht ik in het middenspel met e6-e5 mijn stelling op te vrolijken; op het logische Pe2-g3 (met de dreiging Pf5 en damewinst) had ik vervolgens Pc6-d4 voorzien waarbij over het hoofd werd gezien dat wit hierop met Td6xd4! een stuk zou winnen. Dus afgezien van Pd4 doch inval van het witte paard op f5 kon niet meer voorkomen worden en na nóg een mindere zet moest de vlag gestreken worden. Goede les en in de toekomst de zaterdag gespeelde openingsvariant vermijden. Hulde overigens voor Talita!

Frank kreeg weliswaar ruimtevoordeel tegen Reint v/d Knijff doch laatste wist (te grote) zwaktes in zijn kamp te voorkomen - al met al een keurige remise; eindstand 2,5-5,5 en inmiddels al weer 9 matchpunten vergaard.

Ook Het Witte Paard uit Sas van Gent (10 punten nu) en Charlois Europoort (8 punten) wisten hun wedstrijden te winnen. Deze ploegen treffen elkaar in de 8e ronde, terwijl wij het in de laatste ronde tegen de Zeeuwen mogen opnemen. In de tussentijd staan nog de wedstrijden tegen Erasmus (4 punten) , De Wolstad (2 matchpunten) en Dordrecht (7 matchpunten) op het programma. Dit laatste team speelt ook nog tegen Het Witte Paard en Charlois Europoort en kan dus nog een cruciale rol spelen!

 Messemaker 1847 1--DSC Delft 2-2½-5½
1Willem Westerveld2171-Leonard Hofland2206½-½
2Ben van Geffen2038-Ted Barendse21240-1
3Arjan van der Leij2056-Patrick de Bas20770-1
4Mark van Putten2053-Dolf Beltz2085½-½
5Kees Brinkers2041-Richard Oranje20240-1
6Kees van der Knijff1959-Walter Anema20360-1
7Reint van der Knijff1905-Frank van Zutphen2000½-½
8Talitha Munnik1937-Willem-Jan van den Broek20131-0

er zijn 24 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap