Delftse SchaakSite

DSC bekerteam verder na winst op Botwinnik

Donderdagavond heeft DSC gewonnen tegen Botwinnik in Zoetermeer. Nadat de reguliere partijen gelijk eindigden, werd de winst tijdens het snelschaken veiliggesteld.

Tijdens de gewone partijen zag het er eigenlijk voortdurend naar uit dat de ploegen elkaar in evenwicht zouden houden. Gert Legemaat stond met wit al snel heel goed. Zijn tegenstander deed allemaal gekke dingen in een soort moderne verdediging en al snel had Gert een hoop voordelen. Actievere stukken, minder zwaktes, en ook nog eens koningsaanval.

Daarentegen werd Bobby Voogt met wit strategisch weggespeeld in de Leeuw. Hij had helemaal geen spel en het leek of zijn koningsstelling snel zou worden opgeblazen.

Jan Peter van Zandwijk had een onduidelijke stelling in zijn favoriete Aljechin waarvan ik dacht dat wit iets prettiger moest staan.

Joram op den Kelders tegenstander deed na de opening een aantal keer absoluut geen moeite om het initiatief te pakken in de Trompovsky. Hij deed eigenlijk niet zo veel, en dat leek niet zo verstandig aangezien wit het met zijn paarden en ontwikkelingsvoorsprong een beetje snel moet zijn, anders komt het zwarte loperpaar eruit.

Een tijdje later was de balans op de borden iets verschoven, maar in het algemeen nog steeds ongeveer in evenwicht. Gert stond nog steeds heel goed en speelde zijn tegenstander gewoon weg. Bobby's tegenstander was er inderdaad doorheen gegaan, maar had het waarschijnlijk harder af kunnen maken. Maar hoewel wit in de ontstane stelling niet meer werd matgezet, stond hij gewoon een gezonde pion achter.

De stelling van Jan Peter was inmiddels dubieus. Zijn koning werd naar het centrum gejaagd en wit had ook een vervelende opgerukte vrijpion in dat centrum.

Daarentegen had Jorams tegenstander voor het eerst blijkbaar besloten iets actiefs te ondernemen. Zijn paard was onder opoffering van een stuk dapper naar e8 opgerukt om daar een toren te slaan, maar helaas voor hem kon het daarna niet meer terugkeren naar zijn eigen gelederen. Dit leverde zwart de prettige materiaalverhouding op van twee stukken tegen toren en pion, wat voordelig was omdat er weinig open lijnen waren.

En uiteindelijk bleek de weegschaal in de reguliere partijen inderdaad niet in het voordeel van een van de ploegen door te slaan: Gert zette zijn tegenstander er hard af, en hoewel Joram het technisch niet helemaal handig speelde, wist hij toch redelijk eenvoudig zijn stukken te laten domineren en kon hij de partij met een trucje beslissen.

Toen konden Gert en Joram wachten of de tijdnoodfase die even later zou beginnen nog iets onverwacht positiefs zou opleveren voor de onzen. Maar helaas, Bobby verloor zoals verwacht, en hoewel Jan Peter het lang probeerde, had zijn tegenstander toch genoeg aan zijn twee minuutjes om het ontstane gewonnen toreneindspel te verzilveren.

Goed, vluggeren dus. Duidelijk was dat we bij een gelijkspel door zouden zijn. Ik (Joram) heb niet gezien hoe de andere borden verliepen, maar Gert en Jan Peter hadden al snel makkelijk gewonnen, waardoor we reeds door waren. Vervolgens wist Bobby ook nog te winnen, maar ik zelf speelde mijn tegenstander weliswaar in de opening weg, wat me een gewonnen stand opleverde, maar ik gebruikte daarna te veel tijd en hij was handiger met beiden nog een halve minuut op de klok.

Terug naar Delft vanuit Zoetermeer na half enen, dat is natuurlijk prettiger met een overwinning dan zonder! In de reguliere partijen waren de partijen aan elkaar gewaagd, maar tijdens het vluggeren is het geen moment spannend geweest. Ik ben benieuwd wie we de volgende keer krijgen...

 Botwinnik--DSC-2-2
1E. Verwiel2098-Joram op den Kelder22050-1
2J. Pouwels2065-Gert Legemaat21610-1
3J.W. Duijzer2090-Jan Peter van Zandwijk21901-0
4S. Buchly2011-Bob Voogt20281-0

er zijn 10 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap