Delftse SchaakSite

DSC5 wint ook vierde wedstrijd, ditmaal van Scheve Toren 2

DSC5 heeft ook de vierde wedstrijd gewonnen. In Pijnacker werd het 1½-6½.

De avond begon natuurlijk goed, met een heerlijke italiaanse maaltijd bij bovengetekende. Helaas zou de tamme rus deze avond niet zo tam zijn, waren er maar zeven studenteamers.... gelukkig was onze thesaurier Albert Kemeling bereid gevonden een schaakbord voor zijn rekening te nemen, dus waren we stiekem toch met z'n achten. Tijdens het eten hadden we wat wijze tijgerlessen van wijlen IM Simon Webb tot ons genomen, hopelijk zou ons dat een mooie overwinning brengen.

Na wat omzwervingen waren we - ja ja, ook onze toptransfer Seth - iets verlaat in Pijnacker aangekomen. Onze vooruitgeschoven posten (de bikkels die op de fiets waren!) hadden gelukkig wat verwarring kunnen zaaien over onze opstelling, dus tikten de schaakklokken slechts drie minuten.

Afijn, ter zake. Er kwam eigenlijk al snel tekening strijd. Ikzelf zat aan bord 1, en mijn tegenstander leek het niet op een pionzetje meer of minder te nemen en ik had positioneel gezien dus een zeer prettige stelling. Rufael aan bord 2 had een creatieve opening, en blijkbaar ging zijn tegenstandster wat forceren, want hij won al snel een pion inclusief een flinke afruil. Ons geheime wapen aan bord 3, Diederik, had een prettige stelling met wit. Weinig reden tot echt juichen, maar op zich was remise zijn opdracht, dus dat ging goed.

Naast Diederik zat Mark aan bord 4, alwaar een dubieus gambiet op het bord verscheen. Zijn tegenstander (zo begreep ik na afloop) deed echter by default zetjes en miste blijkbaar een kans op voordeel. In de partij zou hij de pion echter niet meer terug zien. Vervolgens was er aan bord 5 namens DSC Seth. Hij speelde een voor mij onnavolgbare partij, al leek de opening wel redelijk goed. Voordat ik meer verklap gaan we naar bord 6, alwaar Marco wat theorie op het bord kwakte. Zijn tegenstander kende dit echter niet en gebruikte zeer veel tijd. Als een echte tijger hield Marco het simpel voor hem en ingewikkeld voor zijn tegenstander.

Tenslotte dan de staartborden. Aan bord 7 kreeg captain Olivier een voor hem onbekende opening, zodat hij voor een gezonde opzet koos. Van de opening aan bord 8, bezet door invaller Albert, heb ik helaas weinig gezien, al leek hij na de opening onder druk te komen.

Al met al had ik vertrouwen in de afloop. Als echte tijgers zouden we onze prooien besluipen, zonder echt grote risico's te lopen. Dit gaat natuurlijk het makkelijkst als je de score opent. Volgens mij was deze eer deze keer aan tijger Marco. Hij bereikte op simpele wijze voordeel. Uiteindelijk kwam er een zwarte pion op e2, alwaar een vork ontstond. Met een toren voordeel won hij al snel. Ook Seth was snel klaar. Ik vermoed dat hij meer heeft gezien dan ik, maar het oogde apart. Het was mij niet echt duidelijk wie er nou in de aanval was... Toen de stofwolken optrokken bleek hij met een mooie combinatie een stuk te hebben gewonnen, Ún de partij.

Daarna was denk ik Mark aan de beurt. Ik had al bericht dat hij een pion won, en hij onttrok zich langzaam maar zeker aan de witte compensatie. Ik begreep dat zijn tegenstander zich daarna genoodzaakt zag een kwaliteit te offeren. Alweer als een echte tijger nam Mark dit dankbaar in ontvangst en met simpele middelen bracht hij de buit thuis. Het bleef niet bij de 3-0. Rufael bracht de stand op 4-0. Hij had de hele avond een prettige stelling, maar verbruikte eigenlijk iets teveel tijd. Zijn tegenstandster bezweek in zijn tijdnood echter onder de druk en gaf een stuk weg, waarna het niet moeilijk meer was. Met 45 seconden voor Rufael probeerde ze het zelfs niet meer.

Ongeveer deze tijd kreeg ik een remise-aanbod, maar in de tijgerlessen had ik geleerd dat als je risicoloos door kon spelen dat ik dat dan moest doen. Mijn voordeel was door een verrassende doorbraak wat verwaterd, er resteerde een dubbel toreneindspel met loper tegen paard, waarbij de loper wel beter moest zijn. Het voordeel werd echter niet subtiel genoeg gemasseerd, en later bleek ik een deel van de tijgerlessen gemist te hebben. Net toen ik de winnende combinatie dacht te hebben vond mijn tegenstander nog een verdediging die ik niet had gezien. Geschrokken pakte ik a-tempo een pion. Mijn tegenstander pakte een pion van mij, waarna het potremise was. Men was echter zo vriendelijk mij er meteen op te wijzen dat ik met een stap 2 combinatie gewoon een toren had kunnen winnen.... Les 1 voor volgende keer: op je handen zitten.

Ergens tijdens dit verhaal had Diederik overigens al remise gemaakt. Hij stond lange tijd ietsje beter, maar wist er niet door te komen. Hij had echter vrij veel tijd geinvesteerd, waardoor het nog even zweten was. Het slot heb ik gemist, maar ik begreep dat hij met 2 minuten op de klok een zekere remise bereikte.
Van de borden 7 en 8 heb ik minder meegemaakt. Albert leek wat minder te staan, al dacht hij zelf dat de vijandelijke aanval niet door zou slaan. Ik begreep van een van de tegenstanders dat de Pijnackeriaan (of hoe noem je dat ;-) een winst-in-2 gemist zou hebben, en zoals zo vaak valt de winnende dan aan de andere kant. Iets minder gelukkig verging het Olivier. Hij had een sterke aanval opgebouwd, inclusief een (volgens mij) afgewezen stukoffer. De stelling leek verdacht op mat, maar de koning kon wegrennen. In het post-mortem bleek het geloof ik wel uit, maar Olivier wist het niet te winnen.

Al met al weer een overtuigende overwinning, goed voor het doelsaldo ook. Het lijkt er meer en meer op dat de gezamenlijke slotronde de scherprechter zal zijn met de kraker tussen DSC5 en Rijswijk 2.

 Scheve Toren 21721-DSC518141½-6½
1Henry Eising1835-Martin Glimmerveen1882½-½
2Marijke Meijering1802-Rufael Mekuria18200-1
3Casper Ruigt1799-Diederik van Heijgen1697½-½
4Arie Kies1646-Mark Versteegh18680-1
5Rob Reiding1592-Seth van der Vegt18580-1
6Agis Sutrisno1571-Marco Anink18950-1
7Kees Kerkhof1720-Olivier Marincic1733½-½
8Richard Klijnsma1800-Albert Kemeling17620-1

er zijn 15 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap