Delftse SchaakSite

DSC1 met 5-3 langs Nieuwendam

Het eerste van DSC heeft met 5-3 van Nieuwendam gewonnen. De beslissing in Delfts voordeel viel echter pas in het laatste uur.

Nieuwendam is afgelopen seizoen als beste nummer twee gepromoveerd naar de tweede klasse. Op papier zou dit team geen problemen op mogen leveren voor DSC1, maar net als Bergen op Zoom verkocht het zijn huid duur. Daar waar Bergen op Zoom er nog met de volle buit vandoor ging, pakte DSC1 deze keer in de laatste fase de twee matchpunten.

De wedstrijd begon prettig met een snelle overwinning van invaller Ted Barendse. Ted bood in een scherpe stelling een stuk aan. Zijn tegenstander durfde het niet te nemen, waarna Ted beter stond. Had zijn tegenstander wel geslagen dan had Ted een goede aanvalskansen gekregen, maar was het niet helemaal duidelijk. Toen Teds tegenstander wat later verzuimde een van de dreigingen te parreren kwam Ted binnen op h3 en gaf wit op.

Arend van Dop speelde vlak voor de eerste tijdcontrole remise. Arend had de hele partij een prettig voordeeltje, maar zag geen weg om hier gebruik van te maken. Daarna trok Nieuwendam de stand gelijk. Chiel van Oosterom verloor op het eerste bord. Chiel had een pion gewonnen, maar zijn tegenstander had er druk over de f-lijn voor terug. Toen Chiel daar een loper op plaatste offerde wit doodleuk een kwaliteit tegen de loper. Wit had daar zeker spel voor, maar of het voldoende was was dubieus. Chiel greep echter even later mis en zag daardoor zijn verdediging instorten.

Het was de tweede invaller, Bob Voogt, die DSC weer op voorsprong bracht. In een mooi gespeelde partij had Bob continu wat druk. In de tijdnoodfase voerde hij de druk op, en prompt ging het mis bij zijn tegenstander. Die verloor een stuk en daarmee de partij.

De overige partijen gaven echter geen geweldig beeld. Marten Wortel stond op bord twee iets beter, op bord drie had Joram op den Kelder beter gestaan, maar er was een dame-eindspel op het bord gekomen dat remise leek. Gert Legemaat had een ingewikkeld eindspel op het bord dat beide kant op leek te kunnen gaan, en Jan-Peter van Zandwijk had in een paardenspel een pionnetje verloren en vocht voor remise.

Gert bracht de marge op twee punten in het voordeel van DSC. Zijn tegenstander had in een pionnen-eindspel met beide spelers een licht stuk zijn paard geofferd. Gert hield een loper over, maar dreeg zijn koningsvleugelpionnen te verliezen en zwart had al een vrijpion. Uiteindelijk promoveerden beide spelers een pion tot dame, maar na dameruil zou Gerts volgende pion snel promoveren.

Jan-Peter van Zandwijk verloor het paard-eindspel helaas. Zijn tegenstander voerde de druk langzaam steeds verder op, tot Jan-Peter niet verder terug kon.

De resterende twee partijen leverden echter geen zekerheid over het behalen van een punt om de twee matchpunten veilig te stellen. Joram was in een dame-eindspel terechtgekomen met een pion meer. Het leek remise-achtig. Marten stond echter niet goed meer. Hij had een verre vrijpion gecreŽerd, ten koste van een pion. Teven stond zijn koning in zijn nakie. Het zou een spannend laatst half uurtje worden.

Toen Marten zijn stelling wist te verdedigigen waren de matchpunten wel ongeveer binnen. Martens vrijpion op de a-lijn was dreigend, en zijn tegenstander wist (ook onder tijdsdruk) niets beters te vinden dan eeuwig schaak. Joram kon zijn dame-eindspel niet meer verliezen. Joram ging er in de laatste tijdnoodfase echter nog eens goed voor zitten toen zijn tegenstander niet het handigste plan had gekozen. Joram was zijn extra pion weliswaar kwijt, maar zijn koning was de witte stelling ingewandeld. Met nog twee minuten op de klok wist hij dame-ruil af te dwingen waarna zijn vrijpion snel zou promoveren.

Al met al een nuttige 5-3 overwinning, waarmee DSC1 weer in ‘het linker rijtje’ terecht is gekomen.

Gedatilieerde uitslagen
 DSC12189-Nieuwendam20755-3
1Chiel van Oosterom2319-Cor Croese22360-1
2Marten Wortel2334-Barry Brink2167½-½
3Joram op den Kelder2178-Frank van de Velpen20951-0
4Gert Legemaat2161-Ed Baarslag20681-0
5Bob Vooogt2028-Ron van Dijk20441-0
6Jan-Peter van Zandwijk2190-Martin Beugel20090-1
7Ted Barendse2124-Han Gieske19991-0
8Arend van Dop2176-Wim de Schipper1978½-½

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap