Delftse SchaakSite

Interne Prometheus(6): Topper eindigt onbeslist

De topper tussen de nummers één en twee, Arno Wiersma en René Torenstra, is in remise geëindigd. Daarmee behoudt Arno zijn voorsprong van een half punt.

René experimenteerde met wit in de opening, wat resulteerde in een stukoffer tegen twee pionnen. Arno gaf daarop een kwaliteit terug en leek iets beter te staan. Toen René offerde wat later eveneens een kwaliteit in de veronderstelling dat zijn vrijpionnen op konden rukken. Dat gebeurde ook, maar dat had Arno kunnen voorkomen.

De resulterende stelling leek zeer goed voor René, maar toen hij door dacht te breken kon Arno een schijn-offer plaatsen wat remise maakte. Dat René vervolgens remise aanbood na een verliezende variant te hebben gekozen was slechts voor de statistieken: Arno zag dat ook niet.

Pieter Buzing moest het met wit opnemen tegen Henk van Huizen. Pieters stelling had een wat betere structuur, maar hij leek geen duidelijk voordeel te hebben. In het eindspel wist hij met een toren binnen te dringen. Maar in vliegende tijdnood dreigde Henk een leuk matje waarna Pieter een kwaliteit moest geven in een nog steeds onduidelijke stelling. Met beiden nog een minuut op de klok werd besloten tot remise.

Hans Hendriks en Jack Duijvestijn speelden remise. Jack won al snel een (dubbel-)pion en leek na torenruil een bijzonder gunstig eindspel in te gaan. Hij koos echter niet de handigste manier, en Hans greep zijn kans. Beide spelers wisten een pion te laten promoveren, waarna tot remise werd besloten.

Ook André van der Weide en Lieuwe Boskma deelden gebroederlijk het punt. André was met ontwikkelingsvoorsprong uit de opening gekomen, maar kon daar niet echt voordeel uit halen. En alweer een remise was er bij Gerrit Bussmann en Bert Zwemstra. De uitslag was gezien het spelbeeld zeer verrassend; Bert stond al snel een pion en niet veel later ook nog een stuk achter. Hij verzette zich echter hevig, en wist in de tijdnoodfase nog met een halfje we te komen.

Rob Scherpenisse boekte een fraaie zege op Jan van der Kolk. In het late middenspel verkreeg Rob drie pionnen voor een stuk, en zette zich ertoe deze boertjes te laten promoveren. Toen een van hen de overkant dreigde te bereiken gooide Jan de handdoek in de ring. Bij Gerben van der Heijde en Leo Zuijdgeest waren beide spelers heftig elkaars koningen aan het belagen. Gerben brak met een pion door, en toen een aftrekschaak ook nog een toren kostte moest Leo de vlag strijken.

Wit-ZwartUitslag
René Torenstra-Arno Wiersma½-½
André van der Weide-Lieuwe Boskma½-½
Pieter Buzing-Henk van Huizen½-½
Hans Hendriks-Jack Duijvestijn½-½
Gerrit Bussmann-Bert Zwemstra½-½
Jan van der Kolk-Rob Scherpenisse0-1
Gerben van der Heide-Leo Zuydgeest1-0

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap