Delftse SchaakSite

Ruime overwinning DSC1 op de Kennemer Combinatie

Na de eerste twee rondes in de KNSB-competitie, die beide met het kleinst mogelijke verschil werden verloren, had het eerste wat goed te maken. Dit moest gebeuren tegen de Kennemer Combinatie. Een nieuwe naam, die het resultaat is van het samengaan van Bloemendaal en Het Spaarne. In feite speelde DSC1 tegen Bloemendaal 1, aangezien de teams van de twee clubs nog niet lijken te zijn gemengd.

De wedstrijd verliep zeer voorspoedig. Op geen der borden leken grote problemen, en een aantal borden oogde prettig. Zo had Kees van der Meer op bord 1 een lekkere stelling met paarden op b5 en d5. Die konden echter nog worden verjaagd, dus helemaal duidelijk was het niet. Joram op den Kelder had op bord 5 een stuk geofferd tegen twee pionnen op de koningsvleugel, en had daarbij een behoorlijke aanval. Op het derde bord stond invaller Leo Hofland prettig, en op bord 2 had de tegenstander van Marten Wortel twee pionnen geofferd, maar leek Marten de aanval te doorstaan. Ook Chiel had een prettige stelling, onder andere door een vijandelijke koning die niet had kunnen rokeren.

Joram was als eerste klaar. Zijn tegenstander kon niet onder de druk vandaan komen, en zag zijn naakte koning onder de voet gelopen worden. Niet lang daarna haalde Chiel het tweede punt binnen. Chiel had eerst een pionnetje gewonnen, en naarmate de partij vorderde werden dat er meer. Er kwam een toreneindspel met drie pionnen extra op het bord, en dat geloofden de beide spelers wel.

Bij Marten was ondertussen wat misgegaan. Hij had dames geruild, maar gemist dat zijn tegenstander met een scherpe zet opnieuw druk kon zetten. Twee zetten later ging er in een combinatie een pion van het bord, en Marten zag zich genoodzaakt zetherhaling af te dwingen. De derde overwinning kwam op naam van Kees van der Meer. Kees had vanuit zijn prettige stelling druk weten te houden, al moest hij daar (tijdelijk) een pion voor geven in het centrum. Na afruil van enige stukken leek zwart de problemen teboven, maar miste vervolgens een fraaie combinatie. Een wit paard sprong door de zwarte stelling om op d8 (!) schaak te geven en vervolgens op f7 een vork te plaatsen op een toren en een ongedekte loper.

Op het derde bord had Leo Hofland ondertussen fraai een overwinning behaald. Hij had in het centrum gebroken, en dwong daardoor de zwarte koning van e8 naar c8 te wandelen, alwaar deze op de open c-lijn stond. Dat bleek niet zo'n veilige plek...

De overwinning was daarmee binnen, en niet veel later werd door Gert Legemaat en zijn tegenstander tot remise besloten. Er stond nog veel materiaal op het bord, maar de stelling leek redelijk in evenwicht.

De enige nederlaag van het eerste viel op bord 6 te betreuren. Jan-Peter van Zandwijk was niet helemaal zonder probleempjes uit de opening gekomen, maar leek daar zonder al te grote kleerscheuren doorheen te komen. Zijn stukken stonder echter wat ongelukkig, en daar kon zijn tegenstander van profiteren. Het kostte uiteindelijk een kwaliteit en een pion, en de resterende stelling was onhoudbaar.

De laatste partij werd door Arend van Dop remise gespeeld. Nadat Jan-Peter klaar was verwachtten wij eigenlijk dat de partij wel snel remise zou worden. Wit had weliswaar stukken gericht op Arends ge´soleerde d-pion (wit had zelf een ge´soleerde e-pion), maar zwart had deze goed verdedigd en wit leek geen vorderingen te kunnen maken. De speler van de Kennemer Combinatie speelde echter door, hetgeen betekende dat eerst de tijdcontrole gehaald moest worden. Toen dat gebeurd was probeerde hij het nog een half uur, om vervolgens in remise te berusten.

Deze ruime 5½-2½ overwinning tegen het sterke Kennemer Combinatie geeft weer moed voor de komende ronden. Het was een prettige wedstrijd; de partijen verliepen voorspoedig en het was een aangename speelzaal. Zelfs het feit dat de non-playing captain uit de wc's moest worden bevrijd kon de stemming niet drukken.

Gedetailleerde uitslagen:
 Kennemer Combinatie2147-DSC122012½-5½
1Erik Schoehuijs2163-Kees van der Meer20740-1
2Benjamin Go2168-Marten Wortel2334½-½
3Rob Duijn2167-Leo Hofland21890-1
4Jan Bakker2216-Gert Legemaat2161½-½
5Pieter Roggeveen2087-Joram op den Kelder22050-1
6Daan in 't Veld2121-Jan-Peter van Zandwijk21901-0
7Lex Jongsma2150-Chiel van Oosterom22800-1
8Lennart Dek2102-Arend van Dop2176½-½

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap