Delftse SchaakSite

Chiel van Oosterom speelt Weekendtoernooi in Haarlem

Net als vorig jaar, deed ik weer mee met het Nova College weekendtoernooi in Haarlem. Vorig jaar was er nog best een aardige groep DSC’ers, maar niet iedereen was het goed bevallen en dit jaar speelden alleen Jan-Pieter de Vries en ik mee.
Jan-Pieter scoorde een fraaie TPR van 1932 met 2½ uit 6 (eigenlijk 2 uit 5 en een bye). Hij werd constant ingedeeld tegen sterke spelers, en daarvan wist hij er dus twee te verschalken.

Mijn toernooi begon in de eerste ronde tegen Henk van de Eng, met een rating van 1795. Die man was behoorlijk taai, of ik was niet scherp genoeg. Hoewel ik de hele partij wel beter gestaan had, had ik, mede omdat het toernooi 20 minuten te laat van start ging, pas om 23.40 gewonnen. Ik sliep bij Cyriel Pex in Amsterdam en we hadden nog wel een goede trein, maar de laatste metro reed voor onze neus weg. We namen maar een tram die een beetje de goede richting op ging, maar daarna moesten we nog wel een stukkie lopen, en daarbij verdwaalden we nogal enzo, dus we waren pas om half twee thuis, en die volgende dag wel weer 7 uur op. Ik was wel blij dat ik voor ronde 4, zaterdagavond, een bye had aangevraagd.

De tweede rondepartij tegen Arjen Kouwenhoven (1922) leek werkelijk totaal nergens naar, zoveel fouten& Een paar van de vele kortsluiting momentjes:

Diagram
 

Hier ging ik voor 28.Te4?, om er onmiddellijk achter te komen dat zwart Dxf3 kan doen, zo simpel. Gelukkig zag mijn tegenstander het ook over het hoofd, want hij speelde gewoon Dg7, waarna ik materiaal ging winnen.

Diagram
 

Het is weliswaar lichte tijdnood (voor de 40 zetten), maar de keuze tussen gxf3+mat zetten met Dg2+, Dh3+, Dg3+, Kg2 en Th1# en bxc4 met een stelling die niet makkelijk te slopen is, lijkt toch niet al te moeilijk. Ik koos dus voor 37.bxc4 .

Diagram
 

Met een gebrek aan slagvaardigheid heb ik die stelling van D met pion tegen T+L niet uit weten te spelen, en uiteindelijk moest ik afwikkelen naar een remise-toreneindspel.
Het lijkt nu toch wel vrij zeker remise te worden, als ik Txb5+ doe en zwart Kd6 ofzo, maar ik probeerde er nog ťťn: 61.Kd1 en mijn tegenstander trapt erin, hij speelt 61...Tc5 , waarna ik kon toeslaan met 62.Txb5 . Nu moest ik dit nog winnen met 1 minuut tegen 2, maar gelukkig won ik snel zijn toren.
Na deze partij was mijn tegenstander wel behoorlijk aangeslagen, maar hij pakte uiteindelijk nog wel 3½ punt, wat goed was voor een plustpr.

In de derde ronde speelde ik tegen Lennart Dek, een gevaarlijke jeugdspeler uit Haarlem, en het was echt zon Siciliaanse stelling waarin zwart erom gevraagd werd te breken in het centrum. Ik deed het dan ook maar en wit wist er nog wel wat gevaarlijke kansen uit te slepen, maar ik gaf wat materiaal terug en bleef een pion voor staan en dat kon ik toen uitbuiten.

4e ronde dus een bye.

De 5e ronde moest ik tegen Yge Visser, onlangs grootmeester geworden. Maar ik speelde best een aardige partij en uiteindelijk kon ik het afmaken toen hij in tijdnood zat. Het is mijn eerste overwinning op een GM. Yge revancheerde zich nog wel met een mooi dameoffer in ronde 6.

In de 6e ronde speelde ik tegen Erwin l’Ami. Ik had nog steeds alle kans om de magische bye+5 overwinningen score te halen, maar helaas was dit nogal een kansloos potje. Ik kon niet echt een deuk in een pakje boter slaan. Na de opening leek ik een tikkie beter te staan, ik was ook wit, maar het lukte gewoon niet om dat vast te houden en ik kwam steeds slechter te staan. Ondertussen werd een andere koploper, Boidman, verslagen door de Vreugd, en de partij op bord 1 tussen Nijboer en Leonid Milov, was in remise geŽindigd, iets waar de rood aangelopen en na zijn partij zenuwachtig om mijn bord heen drentelende Milov, waarschijnlijk niet zo blij mee was. Nijboer waarschijnlijk ook niet, maar die liep tenminste niet zo zenuwachtig te doen. Maar goed, mijn slechte stelling was niets meer waard en ik verloor. Hierdoor won l’Ami het toernooi en had ik helaas geen prijs, maar ja, dat weet je he, dat als je een bye hebt, je niet meer mag verliezen. In de analyse kon l’Ami trouwens ook niet echt aangeven hoe ik het wel had moeten spelen, het was gewoon een vage stelling.

Dus uiteindelijk 4½ uit 6.

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap