Delftse SchaakSite

DSC2 verliest van Messemaker 1847

DSC2 heeft in de 8e ronde van de KNSB-competitie verloren. In Gouda was het eerste team van Messemaker 1847 te sterk met 5½-2½.

Aan bord 1 speelde Kim Meulenbroek een goede partij tegen Gert-Jan Ludden. Kim wist een plusje te bereiken, maar kon dit niet verder uitbouwen. Remise dus.

Mijn (Patrick de Base) tegenstander, Erich Karstan, trakteerde me op een huisvariantje. Hierdoor won hij 1 a 2 tempi, die hij besloot te gebruiken voor een offer op f7. Voor twee stukken kreeg hij een toren, twee geisoleerde dubbelpionnen en ontwikkelingsvoorsprong. De stelling was echter dermate gesloten dat hij met zijn torens niet kon binnendringen. Langzaam kon ik mijn stelling bevrijden, een paar torens ruilen en won ik een van de dubbelpionnen. Rond zet 40 viel ook zijn tweede pion, waarna ik het eindspel van 2 lopers en 3 pionnen tegen toren en 3 pionnen mocht uitschuiven. Vijftien zetten later was de buit binnen.

Walter Anema had een moeilijk partij. Terwijl het materiaal langzaam uitdunde, hield zijn tegenstander enkele sterke positionele troeven over. Walter bood nog sterke weerstand, maar zijn tegenstander maakte het vakkundig af.

Bob Voogt kwam met zwart zoals gewoonlijk met een iets mindere, maar solide, stelling uit de opening. In het vervolg kon hij echter niet het goede tegenspel vinden, waardoor zijn tegenstander een ver opgerukte vrijpion wint te creeren. In combinatie met dreiging tegen de koning, bleek dit teveel te zijn voor Bob.

Lucien van de Lisdonk had een kleine kortsluiting in de opening. Materiaalverlies kon gelukkig worden vermeden, doordat zijn tegenstander het niet helemaal voortvarend aanpakte, maar het kostte Lucien veel tijd. In de tijdnoodfase ging Lucien vervolgens tenonder.

Pieter Buzing kwam goed uit de opening, wist het initiatief te pakken en won een pion. Vervolgens werd al het materiaal geruild en mocht Pieter proberen in de gesloten stelling een winstpoging te wagen. Uiteindelijk offerde hij zijn paard voor twee extra pionnen, maar het bleek net onvoldoende voor de winst.

Willem-Jan van de Broek had in zijn kenmerkende stijl weer een fraaie tactische stelling op het bord weten te toveren. In een stelling die er zeer plezierig uitzag voor onze voorzitter (hij zou waarschijnlijk een toren winnen), ging er echter iets mis. Wat exact weet ik niet, maar het resultaat was dat voor ‘slechts’ een stuk de tegenstander een handvol pionnen en een levensgevaarlijke aanval had. Willem-Jan wist het uiteindelijk dan ook niet droog te houden.

Teamleider Frank van Zuthpen heeft een nieuw hoogtepunt in zijn schaakloopbaan bereikt! Voor het eerst wist hij in zijn KNSB-carriere met zwart de nul te ontlopen. De opening verliep niet helemaal vlekkeloos en Frank kwam dan ook ietwat gedrukt te staan. Handig wist hij echter alle dreigingen te pareren. Een tegenaanval was vervolgens voldoende om de tegenstander te laten besluiten om met een half punt genoegen te nemen.

 Messemaker†1847-DSC Delft 25½- 2½
1Gert-Jan Ludden-Kim Meulenbroek½-½
2Erich Karstan-Patrick de Bas0-1
3Willem Westerveld-Walter Anema1-0
4Arjan van der Leij-Bob Voogt1-0
5Kees Brinkers-LuciŽn van de Lisdonk1-0
6Ed Roering-Pieter Buzing½-½
7Remco Hylkema-Willem-Jan van den Broek1-0
8Frans Bottenberg-Frank van Zutphen½-½

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap