Delftse SchaakSite

DSC8 strijdend ten onder tegen Promotie 6

Na een goede start - 3 maal winst op rij - heeft DSC8 voor de derde keer op rij verloren. Uit bij Promotie werd met 3½-4½ verloren.

Net als tegen Rijswijk (ronde 4) had het het kwartje - u weet wel, van de gulden, van vroeger - de andere kant op kunnen vallen. Daarnaast is Promotie 6 op papier een sterker team.

Maar dan nu de resultaten. Paul van Riet opende het bal. Zijn tegenstander was iets te hebberig, waarna Paul zijn dame insloot.

Kort daarop won Ger Busmann een paarden eindspel. Beide heren hadden 5 pionnetjes maar Ger de actievere stukken. Daarnaast leek zijn tegenstander er meer genoegen in te scheppen snel dan goed te zetten: Aan de bar vertelde hij trots dat hij pas 10 minuten had gebruikt en zijn tegenstander al bijna een uur. Wellicht had hij beter iets meer tijd kunnen gebruiken, want toen hij ook nog een pion weggaf speelde Ger het soepel uit.

Rick Plomp maakte snel daarna remise door herhaling van zetten. Hierdoor kwam DSC dus met 2½-½ voor te staan. Op de andere borden was het echter iets lastiger voor de DSC-ers...


Teamleider Bart Vlasblom kreeg een koningsaanval om de oren die niet alleen zijn dame het leven kostte, maar ook ondekbaar mat opleverde. Bart gaf dan ook op.

Op bord 3 had Corniel Nobel inmiddels een aanval afgeslagen van Van Nies (de vader van). In het middenspel won Corniel met een kleine combinatie een pion, maar verloor het inniatief. Wit verdedigde zich lange tijd goed, maar een verkeerde zetvolgorde had hem de kop kunnen kosten. Van Nies verzuimde echter deze kans te grijpen en daarna won Corniel het eindspel soepeltjes.

Arnout Eykelhoff liep met open ogen in een openingsval:

Diagram
 

6...Lg4? 7.Lxf7! Kd7

Vermoedelijk zijn beste kans. Knap was hoe hij bleef knokken in deze partij. Uiteindelijk zou hij het niet redden. Na dat zijn buurman (Corniel) won gaf hij op.

De resterende partijen waren nu zeer interessant: Cees Huygen en invaller Johan van de Pol hoefden samen nog maar een punt te pakken voor de winst en bij een halfje was een matchpunt een feit.

Hellaas greep Cees mis: op onverklaarbare wijze gaf hij een volle toren weg in een stelling waar hij licht voordeel had.

Johan van de Pol stond op dat moment al minder: Een toreneindspel met een pion minder was met nog 2 minuten op de klok zeer moeilijk te verdedigen. Toen Johan ook nog moest kiezen tussen een tweede pion of torenruil was het pleit beslecht: Johans tegenstander won het pionneneindspel eenvoudig.

Nipt verloren dus, met kansen op meer. Maar goed, kampioen konden we toch niet meer worden en degraderen doen we ook niet meer. We hebben ons best gedaan en zullen dat ook de laatste wedstrijd doen.

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap