Delftse SchaakSite

DSC4 wint nipt van DD 5

Het vierde heeft de wedstrijd tegen het vijfde van DD met 4½-3½ gewonnen.

Invaller Olivier Marincic kwam goed uit de opening, veroverde een pion, had het loperpaar en de zwarte stelling in zijn greep. Toen hij vervolgens nog twee pionnen won had zijn tegenstander wel op kunnen geven, maar die speelde veel te lang door (1-0).

DD kwam weer op gelijke hoogte doordat Theo Rekveldt aan bord 8 kansloos naar een nederlaag gespeeld werd. In het middenspel moest hij een kwaliteit geven om niet in een koningsaanval ten onder te gaan, maar kon daarmee de zaak ook niet bij elkaar houden (1-1).

Filip Borst aan bord 1 kreeg de op papier zwakste speler tegenover zich en ook op het bord had hij weinig moeite om de zwarte opzet te weerleggen (2-1).

Pieter Quist was ondertussen in tijdnood gekomen en deed er verstandig aan het remiseaanbod van zijn tegenstander te accepteren. (2½-1½).

Aan bord 5 had Sander van Gennip in een Siciliaan (Sander met wit) voor de aanval gekozen en al zijn koningsvleugelpionnen ver opgespeeld. Het zag er goed uit, maar ergens deed hij een stuk cadeau en kon hoofdschuddend en gedesillusioneerd opgeven (2½-2½).

Op de overgebleven drie borden leek het evenwicht nog nergens verstoord. Aan bord 6 had Rob Smits zich knap teruggevochten in de partij. In een Franse Rubinstein stond hij erg moeilijk en moest met h6 en g5 zijn koningsstelling verzwakken. Bart Meulemans aan bord 3 was goed uit de Panov aanval gekomen en René van Alfen kreeg de ruilvariant van het Frans voorgeschoteld.

In een paardeinspel beging René's tegenstander een onnauwkeurigheid die René een belangrijke vrijpion opleverde. Bart schatte de eindstand inmiddels op 4-4 in en deed een poging om zijn gelijke stelling alsnog te winnen. Helaas onnodig bleek al snel, omdat René het eindspel vrij gemakkelijk wist te winnen en Rob inmiddels ook flinke vorderingen had gemaakt (3½-2½).

Bart overzag pionverlies en kwam in een verloren eindspel terecht (3½-3½).

Rob haalde kort daarna het beslissende punt binnen. In een dameeindspel had hij een pion meer en zijn tegenstander nauwelijks tijd om de problemen het hoofd te bieden (4½-3½).

Een zeer benauwde overwinning dus. Voldoende echter voor ons zesde om DD5 een half bordpunt voor te blijven. In de laatste ronde staat het spannende degradatieduel DSC6 - DD 5 op het programma!

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap