Delftse SchaakSite

DSC8 gooit eigen glazen in

In en tegen Rijswijk 3 heeft DSC8 op zeer knullige wijze een 3-2 voorsprong weggegeven. De drie resterende partijen werden - tegen de verwachting in - gewonnen door Rijswijk, die zo met 5-3 het volle pond binnenhaalde.

Op bord drie leek Corniel Nobel als eerste goede zaken te doen voor DSC. Vroeg in de opening had hij een mogelijkheid materiaal te winnen.

Diagram
 

9.e5! Pd5 10.Pxd5 Dxd5 11.Le4 Dxd5 12.Dxd5?!
Beter is hier 12.Dc1, omdat zwart dan geen enkele tegendreiging kan opbouwen terwijl wit nog steeds de toren wint.
12...Dxb2 13.0-0?
Oei, nu is het wit die zwaar in de fout gaat.
Zowel 13.Td1 als 13.Kf2 zijn te prevereren.
13...Da3 14.Lc1? Da6 15.Dxa8 Dxe2
En zwart heeft met dank aan wits onzorgvuldigheden alle problemen weten op te lossen. Uiteindelijk ging wit nogmaals in de fout, maar nu op stap 2 niveau: hij sloeg met het verkeerde stuk de toren terug waarna een paardvork een dame won...

Op de overige borden ging het echter veel beter. Paul van Riet speelde op het gemak remise, net als Kees Huygen op bord 2. Toen vervolgens Rick Plomp zijn vrijpion naar de overkant bracht en Bart zijn tegenstanders koningsstelling gezellig via de h-lijn binnen kwam stond het 3-2.

De andere borden gaven hoop op een goede uitslag. Luc Verhees stond gelijk, en Arnout Eijkelhoff had zojuist een stuk en een pion gewonnen. Ger Bussmann stond gedrukt, maar wellicht verdedigbaar.

Maar toen gebeurde het: op volstrekt onduidelijke redenen sloeg Luc een remiseaanbod af. Natuurlijk, leek hij veilig iets te kunnen proberen, maar heel kansrijk waren de winstmogelijkheden niet. Toen ook hij in een een stap 2 paardvork ging staan was het oppeens over.

Vervolgens kwam Arnout in dusdanige tijdnood dat hij moeite kreeg de goede afwikkeling te vinden. In de complicaties die volgden dacht hij mooi af te wikkelen, maar een tussenschaakje leverde een dubbele aanval op zijn toren op. Toen deze verloren ging had zijn tegenstander geen moeite meer de wedstrijd meer te winnen.

Ger Bussmann werd in de tussentijd mat gezet op de onderste rij. Het debakel was compleet.

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap