Delftse SchaakSite

DSC4 verliest 'vierpuntenwedstrijd'

Het vierde heeft de belangrijke wedstrijd tegen medekoploper RSC/Belgisch Park met 3-5 verloren.

Na ruim twee uur spelen werd aan bord 6 het eerste halfje genoteerd. Simon Broos kwam in een voor hem onbekende variant (Kalashnikov) van het Siciliaans terecht. Op eigen kracht vond hij weliswaar alle goede zetten en bereikte een voordelige stelling, maar had inmiddels zoveel tijd verbruikt dat hij het remise-aanbod van zijn tegenstander aannam.

Aan bord 8 had Theo Rekveldt een stuk geďnvesteerd voor aanval, maar deze sloeg niet door en niet veel later kon hij opgeven. Rob Smits aan bord 7 trok de stand daarop weer gelijk. Rob kreeg een gevaarlijk gambiet voorgeschoteld en stond na de opening wat minder. Toen hij zich met e5 wist te bevrijden waren de bordjes snel verhangen.

De stand bleef gelijk na de remises van Bart Meulemans aan bord 2 en Pieter Quist aan bord 4. Bart had optisch een goede stelling, maar zijn pionnenopmars op de koningsvleugel bezorgde hem een aantal eigen zwakten. De remisemarge zal nergens overschreden zijn, vermoed ik. Dat was wel het geval in Pieters partij, maar helaas miste Pieter een hele goede kans. In een Pirc met tegengestelde rokades vloog Pieter zijn tegenstander direct naar de keel. Hij verzuimde de h-lijn half te openen en zwart met een moeilijk tot niet verdedigbare stelling achter te laten, zo bleek in de analyse. Nu ontstond er een lastige stelling en inmiddels in de laatste 10 minuten aangekomen koos Pieter eieren voor zijn geld.

De partijen van Sander van Gennip, Filip Borst en René van Alfen waren inmiddels in de tijdnoodfase beland. Sander had in een Catalaan steeds een iets mindere stelling te verdedigen waarvoor zijn tegenstander alle tijd nam. De pionnenmeerderheid van wit op de damevleugel werd Sander tenslotte fataal toen de a-pion niet meer te stoppen was. Filip leek in het middenspel zeker niet minder te staan, maar zijn tegenstander wist de a-lijn te openen en met zijn dame binnen te komen hetgeen een pion opleverde. Filip wist de controle over de a-lijn te heroveren en kreeg goede tegenkansen, maar zijn zware tijdnood deed hem de das om. Daarmee waren de matchpunten voor RSC/BP. Aan bord 2 was René inmiddels in een eindspel beland met lopers van ongelijke kleur dat direct remise gegeven werd, ondanks het feit dat zijn tegenstander nog 5 minuten had en René nog maar 2.

Het kampioenschap kan het vierde wel vergeten. Twee matchpunten en 5 bordpunten achterstand is teveel van het goede...

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap