Delftse SchaakSite

DSC4 pakt 2 matchpunten bij Botwinnik

Traditiegetrouw begonnen we slecht aan de wedstrijd. Theo Rekveldt aan bord 6 kwam al snel eenvoudig een kwaliteit achter en hoewel het er even op leek alsof hij stand zou kunnen houden, liet hij zijn mooie loper ruilen en wikkelde zijn tegenstander af naar een gewonnen eindspel, 0-1. Invaller en nationale schaakbabe Marco Anink (aan bord 3) had een date laten schieten om het vierde aan twee matchpunten te helpen, maar was met zijn gedachten duidelijk ergens anders. In een licht voordelige stelling deed hij twee mindere zetten en kwam slechter te staan. Tot ergernis van zijn teamgenoot aan het belendende bord bood zijn tegenstander in betere stelling remise aan. Marco maakte een rondje langs de borden en ondanks dat het er voor DSC4 nog niet zo florissant uitzag als de uitslag doet vermoeden kon hij het aangeboden halfje niet weigeren, ½-1½.

Aan de overige zes borden werd tot in het laatste kwartier felle strijd geleverd. Het scoreverloop is me dan ook verder ontgaan.

Aan de borden 1 en 2 stond een Franse Tarrasch op het bord. Gelukkig week de tegenstander van Bart Meulemans (aan bord 1) op zet 9 af van mijn eigen partij aan bord 2. Alhoewel, een zet of 6 later stond er inmiddels al weer een bijna identieke stelling op de borden. Bart had het bevrijdende e5 van zwart niet kunnen verhinderen en leek ietsjes minder te staan. Ook ik had met zwart e5 kunnen spelen, maar bereikte niet meer dan een gelijke stelling.

Simon Broos (bord 4) was ondertussen verwikkeld in een complexe Najdorf. Zijn tegenstander had een stuk tegen drie pionnen geofferd, maar zijn pionnen op damevleugel waren nog niet erg mobiel. Simon dirigeerde zijn koning naar de damevleugel, offerde materiaal terug en bereikte een eindspel met een kwaliteit meer. De witte pionnen op de damevleugel verdwenen van het bord en even dacht ik dat het punt voor DSC een kwestie van tijd was.

Sander aan bord 5 kreeg voordeel uit de opening, maar koos een mindere voortzetting en kwam langzaamaan minder te staan. Op de resterende twee borden zag het er voor DSC goed uit. De invallers Olivier Marincic (bord 7) en René Torenstra (bord 8) hadden beide een voordelige stelling. Olivier kreeg een heuse Leeuw te bestrijden en zag kans de zwarte dame in te sluiten, waarvoor zwart toren en loper terug kreeg. De beginnende tijdnood baarde me enige zorgen, maar Olivier maakte het keurig af! René Torenstra kreeg een Morra gambiet tegen zich en wist de gambietpion eenvoudig voor te blijven waarbij hij zijn stelling steeds versterkte. Zijn tegenstander kwam er dan ook niet meer aan te pas. Bij Sander waren de bordjes inmiddels verhangen. Zijn tegenstander was te gretig en sloeg een vergiftigde pion. Sander won een stuk en even later ook de partij.

Mijn partij was inmiddels in remise geëindigd. De witte aanvalskansen waren geneutraliseerd en met beide spelers in lichte tijdnood werden de zetten herhaald. De stelling was overigens ook volkomen in evenwicht. Op het bord van Simon zag ik plots dat het er voor hem gevaarlijk uitzag vanwege een witte pion op h7. Middels een schaakje kon hij alles afruilen waarna slechts twee koningen resteerden. Spannende pot!

Bart had met het krachtige Df5 inmiddels het initiatief overgenomen en stond goed. Hij snaaide wat materiaal mee en in tijdnood wikkelde zijn tegenstander af naar een verloren eindspel. Met nog 50 seconden op de klok voor Bart ging ook het laatste zwarte stuk door een blunder van het bord en was de 5½-2½ overwinning een feit!

Tot slot wil ik de invallers bedanken voor hun goede prestatie.


 Botwinnik 21717-DSC417892½-5½
1.Th.M.M. van Beekum1907-Bart Meulemans18890-1
2.F. Michielen1749-René van Alfen1831½-½
3.F.H. Middelkoop1661-Marco Anink1857½-½
4.R. Mulders1688-Simon Broos1795½-½
5.A.H. Ameling1755-Sander van Gennip18410-1
6.A. Termaat1711-Theo Rekveldt17491-0
7.L.H.L.M. Gloudemans1601-Olivier Marincic16920-1
8.E. Eveleens1662-René Torenstra16550-1

er zijn 8 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap