Delftse SchaakSite

DSC1 speelt gelijk in en tegen Voerendaal

Na een lange tocht, die echter (ondanks de verwachting) geen problemen opleverden kon gewoon op tijd gestart worden.
Dit gold overigens niet voor het tweede team van Voerendaal, waarvan de tegenstander (uit het naburige Stein, 20 km verderop) met zodanige vervoersproblemen te kampen had dat de wedstrijd is uitgesteld.

Zoals verwacht (of gehoopt, want op papier is het team duidelijk sterker dan het onze) werd het een spannende match. De start was goed. Ted Barendse speelde een dubieuze variant die echter ongeveer gelijkspel opleverde. Zijn tegenstander bracht zichzelf echter enorm in tijdnood, en kon dat niet bolwerken.

Ook Chiel van Oosterom won. Ook daar speelde tijdnood een rol, zij het vice versa. Toen de man uit Voerendaal Chiel in zijn tijdnood probeerde te flessen, kreeg hij de kurk op de fles:

Diagram
 
34...Ke7?? 35. Dxe5+! en zwart liep mat.

Twee seconden later was Joram op den Kelder klaar. In een strakke partij, waarin zijn tegenstander (een oud-DSC-er overigens) ‘lang ging’ kwamen Joram’s zware stukken over de b-lijn binnen: 0-3.

Helaas was er daarna ook minder goed nieuws: invaller Patrick de Bas was zijn openingsproblemen in iets hogere zin niet te boven gekomen. Hij probeerde nog te blijven drijven, maar het schip was structureel lek, zoals na ongeveer 45 zetten bleek. Ook teamleider Dolf Beltz verloor. In een principiŽle partij (Wass ist ein Mens ohne Opfer?) gaf hij ten onrechte zijn loperpaar om een pion te winnen.

Toen ook Gert Legemaat een iets minder toreneindspel niet kon houden, en bovendien Leo Hofland van een sterke Hausrath verloor stond DSC zelfs achter.

Maar de techniek van een ontketende Arend van Dop maakt zelfs gelijke stellingen beter voor hem. Een zwakke pion was een dankbare prooi, en een doorgelopen pion een sterke dame: 4-4.

Kopman Marten Wortel kreeg evenals Dolf Beltz tegen Schebler een principiŽle partij: pionstructuur tegen activiteit. Een geniepige loperzet (Lc1!) verloor echter een pion, en daarmee was het pleit ondanks wat spartelen wel beslist.

Met die 5-4 achterstand moest veteraan Kees van der Meer wel winnen. Hij had een kansrijke stelling overgehouden, met een kwaliteit tegen een pion meer. Toen hij echter de regel ‘de grootste vijand van een paard is een vrijpion aan de rand’ in de praktijk bracht was het pleit snel beslist. Om 18.00 was alles klaar.

Tegen de 5-5 werd achteraf zowel verheugd als teleurgesteld gereageerd: er had zeker meer ingezeten. Maar na de (hopelijk incidentele) zeperd tegen LSG smaakt het gelijkspel naar meer. 17 december wacht de Pion.

 Voerendaal -DSC1 5-5
1Schebler -Marten Wortel 1-0
2Hausrath -Leo Hofland 1-0
3Henzen -Chiel van Oosterom 0-1
4Temmink -Arend van Dop 0-1
5Driessens -Gert Legemaat 1-0
6Peerlings -Dolf Beltz 1-0
7Vercoulen -Joram op den Kelder 0-1
8Caessens -Patrick de Bas 1-0
9Bus -Kees van der Meer 0-1
10R. Merx -Ted Barendse 0-1


Stand in de KNSB-klasse 1B na 4 ronden:

 Klasse 1BMpBp
1.Utrecht829 
2.Paul Keres622 
3.SMB621½
4.LSG 2421½
5.Eindhoven419½
6.De Pion417½
7.Voerendaal319½
8.D4218½
9.Ivoren Toren217½
10.DSC1114 

er zijn 10 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap